E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24418
Lasīšanai: 2 minūtes

Valsts atbalsts studentam no daudzbērnu ģimenes

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2021
Natālija

Labdien! Meitai ir 18 gadi, viņa iestājās augstskolā budžeta vietā. Vai viņai pienākas kādi pabalsti (esam daudzbērnu ģimene) vai tikai tēva minimālie alimenti (esam šķīrušies)? Liels paldies!

A
atbild:
11. oktobrī, 2021

Civillikuma 179. pantā ir noteikts: “Vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Tātad jums ir tiesības prasīt arī no bērna tēva papildu uzturlīdzekļus samērā ar viņa ienākumiem.

Tāpat jūsu meitai pienākas Augstskolu likuma 52. pantā noteiktā sociālā stipendija: “Studējošajam līdz 25 gadu vecumam, kurš studē Latvijā pilna laika studijās klātienē pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmā, bakalaura studiju programmā vai profesionālajā studiju programmā, ir tiesības saņemt stipendiju sociālajam atbalstam (turpmāk: sociālā stipendija), ja studējošais atbilst Ministru kabineta noteiktajām prasībām. Sociālo stipendiju piešķir no valsts budžeta līdzekļiem. Ministru kabinets nosaka studējošo kategorijas, kurām piešķir sociālo stipendiju, sociālās stipendijas piešķiršanas nosacījumus, tostarp ņemot vērā studējošā sekmju līmeni un ienākumus, kā arī sociālās stipendijas apmēru un tās piešķiršanas kārtību.”

Stipendijas apmērs ir 160 eiro, kas tiks maksāti 10 mēnešus gadā. Jauno – sociālo – stipendiju paredz valdībā 17. augustā apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta 2004. gada 24. augusta noteikumos Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām”. LV portālā ir pieejams detalizēts skaidrojums pa šo stipendiju.

Pieteikties stipendijai “Studētgods” var portālā www.latvija.lv, pieteikšanās ir no septembra sākuma līdz 20. septembrim. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas