NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. augustā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Augstākā izglītība
10
10

Studējošie no daudzbērnu ģimenēm saņems sociālo stipendiju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sociālo stipendiju “Studētgods” studējošajiem no ģimenēm ar trijiem vai vairāk bērniem sāks piešķirt jau šoruden pirmajā semestrī vai studiju gadā (kursā) imatrikulētajiem studējošajiem.

FOTO: Freepik

Jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm, kuri uzsāks studijas 2021. gada rudens semestrī, būs iespēja pieteikties stipendijai “Studētgods”, kas noteikta 160 eiro apmērā 10 mēnešus gadā.

Jauno – sociālo – stipendiju paredz valdībā 17. augustā apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) 2004. gada 24. augusta noteikumos Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām”.

Pretendēt uz stipendiju varēs, ja ģimene atbilst daudzbērnu ģimenes statusam.

Izglītības un zinātnes ministrija informē, ka uz stipendiju varēs pretendēt students, kas būs imatrikulēts 1. kursā koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē gan valsts, gan privātajās augstskolās un koledžās vai atjaunosies studijās 2021. gada rudens semestrī pēc studiju pārtraukuma koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē.

Stipendijas piešķiršanai izvirzīti vairāki nosacījumi: centralizēto eksāmenu rezultātiem matemātikā jābūt ne zemākiem par 30%, bet latviešu valodā – ne zemākiem par 40%; studiju laikā vidējai svērtajai atzīmei jābūt 6 un augstāk; studentam jābūt sekmīgam un bez akadēmiskiem parādiem.

Pieteikties stipendijai “Studētgods” varēs portālā www.latvija.lv, pieteikšanās ir no septembra sākuma līdz 20. septembrim. Pirms pieteikšanās pakalpojumā “Mani dati VIIS” var pārbaudīt, vai augstskola studentu ir imatrikulējusi. Sistēma automātiski pārbaudīs atbilstību nosacījumiem – koledžas un bakalaura līmeņa studijas, pirmais kurss, pilna laika klātiene, līdz 25 gadu vecumam ieskaitot, informē IZM.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece norādījusi: “Šis uzskatāms par vēsturisku notikumu, jo pirmo reizi pēc valsts neatkarības atjaunošanas tiek ieviesta jauna stipendija, ņemot vērā sociālos kritērijus. Šī stipendija būs jauns instruments, kā atbalstīt daudzbērnu ģimenes, šādi kaut nedaudz vairāk vienādojot iespējas un palīdzot jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm uzsākt un turpināt studijas.”

Līdz šim Latvijas augstākās izglītības sistēmā faktiski neeksistēja atbalsts augstākās izglītības iegūšanai, kas tiktu sniegts pēc sociālajām pazīmēm vai citiem kritērijiem, izņemot akadēmiskās sekmes. Tāpēc Izglītības un zinātnes ministrija izstrādāja  Augstskolu likuma grozījumus par sociālo stipendiju ieviešanu un grozījumus MK noteikumos par stipendiju piešķiršanas kritērijiem, stipendijas apmēru, piešķiršanas un administrēšanas kārtību. Jaunā atbalsta sistēma veicinās augstākās izglītības pieejamību, iekļaušanos studiju vidē, iesaistīšanos pilnvērtīgā mācīšanās procesā un tā pabeigšanu, uzsver IZM.

Kritēriji sociālās stipendijas saņemšanai tiks pārskatīti reizi semestrī, nākamā pieteikšanās stipendijām būs februārī.

Lai nodrošinātu sociālo stipendiju ieviešanu Latvijas augstskolās jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm, no 2021. gada 1. septembra līdz 31. decembrim no budžeta tiks piešķirts finansējums 1,136 miljonu eiro apmērā. Šim nolūkam plānoti budžeta izdevumi arī nākamajos gados, 2022. gadam – 3,681 miljons eiro.

LV portāls jau rakstīja, ka ģimenes pabalsta reforma ietver sociālās stipendijas daudzbērnu ģimeņu bērniem. Ģimenes valsts pabalsta palielināšana ar 2022. gadu ir daļa no šī pabalsta reformas. Vienlaikus ar pabalstu izmaiņām tika paredzēts jauns atbalsta veids – sociālā stipendija –, lai augstākā izglītība būtu pieejamāka daudzbērnu ģimeņu bērniem.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI