SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. septembrī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Paplašina sociālās stipendijas “Studētgods” saņēmēju loku

Stājas spēkā 10.09.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Uz stipendiju “Studētgods” šajā studiju gadā var pretendēt ne tikai studenti no daudzbērnu ģimenēm, bet arī bāreņi un bez vecāku apgādības palikušie jaunieši, kā arī jaunieši ar I un II grupas invaliditāti.

FOTO: Freepik.

Sociālo stipendiju “Studētgods”, kas līdz šim bija paredzēta daudzbērnu ģimeņu jauniešiem, varēs saņemt vēl divas studējošo grupas – bāreņi un bez vecāku apgādības palikušie jaunieši un studējošie ar pirmās vai otrās grupas invaliditāti.

To paredz Ministru kabineta 2004. gada 24. augusta noteikumu Nr. 740 “Noteikumi par stipendijām” grozījumi, kas stājas spēkā sestdien, 10. septembrī.

Līdzšinējie noteikumi paredzēja atbalstīt vienu studējošo grupu pēc sociālām pazīmēm, proti, studējošos no daudzbērnu ģimenēm. Grozījumu izstrādātāja Izglītības un zinātnes ministrija, paplašinot stipendiātu loku pēc sociālām pazīmēm, norāda, ka ir ļoti svarīgi augstākās izglītības sistēmā integrēt arī bāreņus un bez vecāku apgādības palikušos jauniešus, kā arī studējošos ar invaliditāti, jo sociālekonomiskā situācija viņus nostāda nevienlīdzīgā ekonomiskā nodrošinājuma situācijā, it īpaši attiecībā uz pilnvērtīgu, finansiāli stabilu un neatkarīgu dalību augstākās izglītības iegūšanā.

Stipendiju “Studētgods” var saņemt studējošais, kurš studē valsts budžeta finansētajā studiju vietā vai par maksu, ir Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis un ir vecumā līdz 25 gadiem (ieskaitot).

Lai skaidri varētu nošķirt trīs dažādas stipendiātu kategorijas un kritērijus, pēc kuriem var pretendēt uz stipendiju “Studētgods”, ar grozījumiem noteikumu 30.¹3. punkts redakcionāli mainīts, to sadalot trijos apakšpunktos:

  • par studējošajiem no daudzbērnu ģimenēm;
  • par bāreņiem un bez vecāku apgādības palikušiem bērniem;
  • par studējošajiem ar I un II grupas invaliditāti.

Sociālās stipendijas bērniem bāreņiem un bez vecāku apgādības palikušiem bērniem saņemšanai noteikts, ka to varēs saņemt studējošais, kurš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai bija reģistrēts Fizisko personu reģistrā kā bārenis (Fizisko personu reģistrā ir reģistrēts studējošā vecāku miršanas fakts) vai bez vecāku apgādības palicis bērns (Fizisko personu reģistrā nav norādīti vecāki vai ir reģistrētas ziņas par vecāku aizgādības tiesību pārtraukšanu vai vecāku aizgādības tiesību atņemšanu, kas bija spēkā līdz studējošā 18 gadu vecuma sasniegšanai).

Stipendija “Studētgods” ir 160 eiro mēnesī 10 mēnešus mācību (studiju) gada laikā.

Stipendijas piešķiršanai ir nosacījumi sekmībai: iestājoties augstākās izglītības iestādē, centralizēto eksāmenu rezultātiem matemātikā jābūt ne zemākiem par 30%, latviešu valodā – ne zemākiem par 40%. Studiju laikā vidējai svērtajai atzīmei jābūt ne zemākai par 6 ballēm, studentam jābūt sekmīgam un bez akadēmiskajiem parādiem.

Lai atbalstītu daudzbērnu ģimenē auguša studējošā iespējas iegūt augstāko izglītību, 2021./2022. akadēmiskajā gadā Latvijā tika ieviesta valsts finansēta sociālā stipendija “Studētgods”. IZM tiesību akta anotācijā sniegtajā informācijā norādīts, ka šobrīd sociālajai stipendijai “Studētgods” apstiprināto stipendiju skaits salīdzinājumā ar prognozēto stipendiju skaitu pirmajai kohortai (pirmajam kursam), kas pieteicās 2021. gada rudenī, ir aptuveni par 300 mazāks. Biežākais atteikuma iemesls stipendijas saņemšanai ir neatbilstība sekmju kritērijiem. Salīdzinot ar gadā provizoriski vidēji plānoto 1617 stipendiātu skaitu, 2022. gada pirmajā semestrī apstiprināti 1155 pieteikumi, otrajā semestrī nedaudz vairāk – 1281 pieteikums.

Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem uz stipendiju šajā studiju gadā var pretendēt studenti no daudzbērnu ģimenēm, bāreņi un bez vecāku apgādības palikušie jaunieši, kā arī jaunieši ar I un II grupas invaliditāti. IZM informē: “Lai pieteiktos stipendijai, šo sociālo grupu studentiem jābūt imatrikulētiem 1. kursā koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē valsts vai privātajās augstskolās un koledžās. Pieteikties var arī tad, ja studējošais atjaunojas studijām 2022. gada rudens semestrī pēc studiju pārtraukuma koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē. Šoruden stipendijai var pieteikties arī 2. kursā studējošie, tostarp tie, kuri stipendiju saņēma jau 1. kursā, ja vidējā svērtā atzīme iepriekšējā semestrī ir 6 un augstāka.

Pieteikties stipendijai “Studētgods” var, izmantojot Latvija.lv e-pakalpojumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI