E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24327
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Ja tiesu izpildītājs piedzinis sodu, par kuru parādnieks nav bijis informēts

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. septembrī, 2021
Arturs

Labdien! Šodien ievēroju, ka no mana konta tika noņemti līdzekļi 70 eiro apmērā + 10 eiro bankas komisija par tiesu izpildītāja pakalpojumu sakarā ar administratīvo sodu piedziņu. Man ir jautājums: vai RPP nebija jānosūta man informācija par sodu? Es par to nezināju. Protams, ka tagad jau ienācu un apskatījos protokolu tiešsaistē, bet neesmu to saņēmis pa pastu vai kādā citā veidā. Sods ir 30 eiro, tam piekrītu, bet kāpēc man ir jāmaksā ap 50 eiro virs tā? Neviens mani nebrīdināja par to. Kā varu rīkoties, un vai ir jēga? Paldies!

A
atbild:
07. oktobrī, 2021
Sandis Zellis
jurists

Konkrētajā situācijā, nezinot visus apstākļus par attiecīgā lēmuma pieņemšanas vietu un iespējamo paziņošanas veidu, ir iespējams sniegt tikai vispārīgu informāciju. Proti, Administratīvās atbildības likuma 157. pants noteic dažādus laikus, kuros attiecīgais lēmums par soda piemērošanu ir paziņojams:

  • ja administratīvā pārkāpuma lietu izskata tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas, pieņemto lēmumu paziņo uzreiz pēc administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas;
  • ja administratīvā pārkāpuma lietu neizskata tūlīt pēc pārkāpuma konstatēšanas, lēmumu paziņo pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā septiņu darba dienu laikā no administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanas dienas.

Savukārt veidu, kādā paziņo attiecīgo lēmumu, noteic Paziņošanas likums. No tā izriet, ka dokumentus iespējams paziņot arī notikuma vietā, negaidot to pa pastu vai elektroniskā veidā. Tomēr, ja rodas domstarpības par dokumenta paziņošanu, iestādei ir pienākums pierādīt dokumenta paziņošanas faktu, savukārt, ja adresāts apgalvo, ka dokumentu nav saņēmis, tad viņš šo apgalvojumu pamato, norādot uz objektīviem apstākļiem, kas neatkarīgi no adresāta gribas bijuši par šķērsli dokumenta saņemšanai (Paziņošanas likuma 3. panta piektā daļa).

Līdz ar to, ja uzskatāt, ka lēmums jums tiešām nav ticis paziņots ne notikuma vietā, ne arī tas saņemts jūsu deklarētās dzīvesvietas adresē vai oficiālajā elektroniskajā adresē, aicinu vērsties Rīgas pašvaldības policijā ar iesniegumu, lūdzot sniegt informāciju par to, vai un kādā veidā jums ir ticis paziņots attiecīgais lēmums par soda piemērošanu un atgādinājums par brīvprātīgas naudas soda izpildes termiņa beigām, kā to paredz Administratīvās atbildības likuma 268. pants. Vienlaikus iesniegumā izsakāms lūgums attiecīgi atcelt tiesu izpildītājam nosūtīto izpildu rakstu par naudas soda piedziņu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas