E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24174
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Vai lietotu auto rezerves daļu tirgotājam jāizsniedz čeks

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2021
Alfrēds Buls

Labdien! Vai lietotu auto rezerves daļu tirgonim par iegādāto preci ir jāizsniedz darījumu apliecinošs dokuments – kases čeks –, vai atsevišķos gadījumos nodokļu maksātājs ir tiesīgs darījumu apliecināt ar noformētu reģistrēto kvīti pēc darījuma partnera pieprasījuma? Ministru kabineta (MK) 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 63. punktā ir noteikts, ka nodokļu maksātāji par darījumiem saņemto samaksu apliecina ar darījumu apliecinošu dokumentu – ar kases čeku vai šo noteikumu 82., 84. un 85. punktā minētajos gadījumos ar numurētu un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu kvīti, vai ar numurētu un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu biļeti, vai ar citu šajos noteikumos noteiktu samaksu apliecinošu dokumentu. Kā var pārliecināties par to, ka lietotu auto rezerves daļu tirgonis (regulāras lietotu auto rezerves daļu piedāvājumu publikācijas ss.lv portālā) vispār ir reģistrējis savu uzņēmējdarbību VID (atsakās izsniegt jebkādu dokumentu un neuzrāda uzņēmējdarbības reģistrācijas dokumentu)?

A
atbild:
29. septembrī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pārdodot lietotas auto rezerves daļas, saņemot samaksu par darījumiem skaidrā naudā vai ar maksājumu kartēm vai izmantojot mobilās lietotnes, nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai ir jālieto elektroniskā ierīce un iekārta – kases aparāts, hibrīda kases aparāts, kases sistēma, specializētā ierīce vai iekārta – un darījumu partnerim jāizsniedz darījumu apliecinošs dokuments – kases čeks –, jo saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 82., 82.1, 82.2, 84. un 85. punktu šādi darījumi nav atbrīvoti no elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas.

Ja nodokļu maksātājam saimnieciskā darbība – lietotu auto rezerves daļu tirdzniecība – tiek veikta tīmekļvietnē un samaksa par darījumiem tiek saņemta skaidrā naudā vai ar maksājumu kartēm, izmantojot POS termināli, tad nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai ir jālieto elektroniskā ierīce un iekārta un klientam ir jāizsniedz čeks. Savukārt, ja samaksa par preci tiek veikta tīmekļvietnē, veicot priekšapmaksu ar bankas pārskaitījumu uz rēķinā norādīto norēķinu kontu, tad darījuma reģistrēšanai nav jālieto elektroniskā ierīce un iekārta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas