E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24016
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Adoptējot bērnu, persona uzņemas visus vecāka pienākumus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2021
Raimonds

Labdien! Biju precējies ar pirmo sievu, viņai bija meita no citām attiecībām, es meiteni ar viņas īstā tēva atļauju adoptēju. Kad šķīros no sievas, viņa teica, ka alimentus nepieprasīs. Pagāja laiks, un alimenti tika pieprasīti, kā varēju, maksāju, parāds ir uzkrājies, tagad katru mēnesi maksāju tiesu izpildītājam. Meitene jau ir pilngadīga, viņa zina, ka es neesmu viņas īstais tēvs. Vai šajā lietā var kaut ko darīt, vai varu pierādīt, ka neesmu īstais tēvs, vai ir kāds likums, saskaņā ar kuru varu sniegt tiesā prasību, lai nemaksātu alimentus viņai? Jo viņa nekad mani nav uzskatījusi par tēvu, pat maza esot. Man pašam otrajā laulībā ir dzimusi meita, kura ir invalīde, un daudz rūpju par viņu. Paldies!

A
atbild:
23. augustā, 2021

Civillikuma 173. pants nosaka: “Adoptētais bērns un viņa pēcnācēji attiecībā pret adoptētāju un viņa radiniekiem iegūst laulībā dzimuša bērna tiesisko stāvokli kā personiskajās, tā mantiskajās attiecībās.

Ar adopciju bērnam izbeidzas radniecības attiecības ar vecākiem un viņu radiniekiem un ar tām saistītās personiskās un mantiskās tiesības un pienākumi pret viņiem.”

No tā izriet, ka, adoptējot bērnu, adoptētājs kļūst par bērna vecāku, kuram saskaņā ar Civillikuma 179. panta pirmo daļu ir jāuztur savs bērns līdz laikam, kamēr viņš spēs sevi apgādāt. 

Civillikuma 179. panta piektā daļa savukārt noteic, ka minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Līdz ar to minimālo uzturlīdzekļu apmēru vecākam ir pienākums nodrošināt jebkādos apstākļos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas