E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23968
Lasīšanai: 2 minūtes

Valde un dalībnieki SIA

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. augustā, 2021
Daiga

Labdien! Šobrīd ir nodibināts SIA ar vienu valdes locekli. Vēlos veikt izmaiņas valdes sastāvā. Vai SIA ir iespējami divi valdes locekļi? Vai vienam no valdes obligāti ir jābūt valdes priekšsēdētājam? Vai abiem valdes locekļiem kapitāldaļas var būt sadalītas 50%/50%?

A
atbild:
13. septembrī, 2021

Vispirms jānorāda, ka pamatā kapitālsabiedrības pārvaldes (valde) un dalībnieku (īpašnieki) tiesiskās attiecības reglamentē dibināšanas līgums, statūti un Komerclikums.

Valde saskaņā ar Komerclikuma 209. pantu ir sabiedrības pārvaldes institūcija. Valdes locekļiem saskaņā ar dalībnieku sapulces lēmumu var noteikt atšķirīgas kapitālsabiedrības pārstāvības tiesības (tikai atsevišķi, tikai kopā ar ..).

Kapitālsabiedrības valdes locekļu skaits var būt divi un vairāk, taču, kā minēts iepriekš, ir rūpīgi jāpārdomā katra valdes locekļa pārstāvības tiesību apmērs.

Komerclikuma 221. panta 7. daļa noteic, ka valdes locekļi no sava vidus ievēlē valdes priekšsēdētāju, kas organizē valdes darbu. Statūtos var paredzēt, ka valdes priekšsēdētāju ieceļ padome, ja tāda ir izveidota.

Dalībnieku savstarpējās attiecības netiek ierobežotas ar daļu skaitu, t. i., dalībnieki var vienoties arī par daļu sadalījumu 50/50, taču šādu sadalījumu piemērot nerekomendējam: vajadzība pieņemts kritiskus lēmumus (situācijā, kad dalībnieku starpā nav vienprātības) var novest pie lēmumu nepieņemšanas vispār, jo lēmuma pieņemšanai nepieciešams balsu vairākums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas