E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23860
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Ārlietas

Lai noformētu jaunu pasi ārvalstīs, jāvēršas Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. augustā, 2021
Sabina

Labdien! Jau labu laiku dzīvoju Austrālijā, pirms pāris gadiem stājos laulībā Austrālijā, bet nolēmu saglabāt savu uzvārdu, jo zināju, ka nevarēšu mēneša laikā nomainīt Latvijas pasi. Austrālijā nav Latvijas vēstniecības, un tuvākā vēstniecība ir Japānā. Kopš Covid-19 izplatīšanās ceļošana uz Austrāliju un no tās nav iespējama. Esmu beidzot nolēmusi mainīt uzvārdu uz vīra uzvārdu. Kādas ir manas iespējas iegūt jaunu Latvijas pasi, esot Austrālijā? Ja tas nav iespējams, vai mani sagaida naudas sods, ja es nevarēšu nomainīt pasi 30 dienu laikā? Paldies!

A
atbild:
11. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem no 15 gadu vecuma sasniegšanas jābūt vismaz vienam derīgam personu apliecinošam dokumentam: pasei vai personas apliecībai (eID kartei). Var izvēlēties arī abus šos dokumentus.

Vēršam uzmanību, ka no 2023. gada 1. janvāra personas apliecība (eID karte) būs obligāts personu apliecinošs dokuments Latvijas pilsonim vai nepilsonim, kurš sasniedzis 15 gadu vecumu (grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā stājās spēkā 2021. gada 1. janvārī). Ārvalstīs dzīvojošajām personām, kuras Fizisko personu reģistra likuma noteiktajā kārtībā ir sniegušas ziņas par savu dzīvesvietu ārvalstī,  eID karte kā obligāts personu apliecinošs dokuments noteikts no 2025. gada 1. janvāra. Vienlaikus no 2021. gada 1. janvāra personām, kuras sasniegušas 15 gadu vecumu, saņemot pasi, ir pienākums saņemt arī personas apliecību (eID karti).

Saskaņā ar Ārlietu ministrijas mājaslapā publicēto informāciju, lai noformētu pieteikumu jauna personu apliecinoša dokumenta (pases un/vai personas apliecības) saņemšanai, personai jāvēršas tuvākajā Latvijas diplomātiskajā pārstāvniecībā ārvalstīs.

Tā kā personu apliecinoši dokumenti tiek izgatavoti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē Latvijā, pases/personas apliecības (eID) noformēšana un saņemšana ar pārstāvniecības starpniecību var ilgt līdz 3 mēnešiem.

Norādām, ka Austrālijā ir Latvijas vēstniecība (skat. kontaktinformāciju šeit).

Papildus informējam, ka no 2021. gada 11. oktobra, Latvijas vēstniecībā Austrālijā tiek sākta konsulāro pakalpojumu sniegšana pilnā apjomā klātienē. Kā norādīts Ārlietu ministrijas mājaslapā, konsulārās nodaļas pagaidu telpas atrodas Kanberā Servcorp biznesa biroja telpās: Level 1, The Realm, 18 National Circuit, Barton, ACT 2600 (ieeja no Burburry Close), skatīt kartē.

Latvijas vēstniecībā Austrālijā apmeklētāju pieņemšana notiks tikai pēc iepriekšēja pieraksta, ievērojot Austrālijā noteiktos epidemioloģiskos nosacījumus. Piesakoties pasu un personas apliecību noformēšanai, jāizmanto elektroniskā pieraksta sistēma. Pārējiem pakalpojumiem iespējams pierakstīties, sūtot e-pasta vēstuli uz consulate.australia@mfa.gov.lv, norādot vārdu, uzvārdu, kontaktinformāciju un vēlamo pakalpojumu.

Vienlaikus Latvijas vēstniecība Austrālijā informē, ka 2021. gada 19. un 20. novembrī Sidnejā notiks pārvietojamās pasu darbstacijas izbraukums. Dokumentu noformēšanas norises vieta – Sidnejas Latviešu nams, 32 Parnell St, Strathfield, NSW, 2135. Jāņem vērā, ka pieteikties pases un/vai personas apliecības (eID kartes) noformēšanai var tikai personas:

  • kuras līdz 15. novembrim pieteiksies personu apliecinošu dokumentu noformēšanai izbraukuma ietvaros elektroniskajā pierakstu sistēmā;
  • kuras Latvijas Fizisko personu reģistrā ir norādījušas savu dzīvesvietu Austrālijā;
  • kuras Fizisko personu reģistrā ir sniegušas informāciju par izmaiņām, kas veiktas Austrālijas institūcijās (laulības reģistrācija, uzvārda maiņa u. c.);
  • kurām ir piešķirts personas kods.

Sīkāku informāciju par pārvietojamo pasu darbstaciju, tostarp par to, kādi dokumenti jāiesniedz un ar kādām izmaksām jārēķinās, var meklēt šeit.

Ja ir vēl kādi jautājumi, aicinām sazināties ar Ārlietu ministriju (kontaktinformāciju var atrast šeit) vai Latvijas vēstniecību Austrālijā.

Saskaņā ar Personu apliecinošu dokumentu likuma 17. panta pirmo daļu par dzīvošanu bez derīga personu apliecinoša dokumenta piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz septiņām naudas soda vienībām (līdz 35 eiro).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas