E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23682
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2
2
2

Lai nepilngadīgais varētu iegādāties īpašumu, vajadzīga bāriņtiesas atļauja

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. jūlijā, 2021
Skaidrīte

Labdien! Kā sastādīt dzīvokļa dāvinājuma līgumu dēlam?

A
atbild:
13. jūlijā, 2021

Ja vēlaties dāvināt dēlam nekustamo īpašumu, tad ir nepieciešams dāvinājuma līgums. Ja bērns ir pilngadīgs, tad parakstīt dāvinājuma līgumu un nostiprinājuma lūgumu pie zvērināta notāra īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatu nodaļā bērns var patstāvīgi. Zemesgrāmatu nodaļā notiek īpašnieku maiņa. Dāvinājuma līgumu var lūgt sastādīt pie zvērināta notāra vai vērsties pie jurista.

Ja bērns nav sasniedzis pilngadību, saskaņā ar Civillikuma 178. pantu viņš ir vecāku aizgādībā, kas nozīmē, ka bērna vietā gan dāvinājuma līgumā, gan nostiprinājuma lūgumā īpašuma tiesību reģistrācijai parakstās bērna vecāks.

Papildus ir nepieciešama atļauja no bāriņtiesas, jo saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 21. pantu bāriņtiesas kompetencē ir lemt par īpašuma iegūšanu bērnam un bērna mantas pārvaldītāja iecelšanu. Lai saņemtu atļauju no bāriņtiesas, ir nepieciešams vērsties bāriņtiesā pēc savas un bērna deklarētās dzīvesvietas adreses.

2009. gada 27. oktobra Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu un ar īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 6. punkts noteic, ka valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu šo noteikumu 5.1. un 5.3. apakšpunktā minētajos gadījumos nosaka 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (eiro).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas