E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23562
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Izprasot bāriņtiesas atzinumu, saskarsmes tiesības nosaka tiesa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. jūnijā, 2021
Lana

Labdien! Jau 11 mēnešus notiek tiesāšanās par DNS un uzturlīdzekļiem, noteiktajā dienā tēvs neieradās uz paternitātes testu, kā arī nav apmeklējis nevienu tiesas sēdi. Man no šī cilvēka ir divas meitas, vecāko redzējis 07.09.2020., tas arī viss. Tagad zvanās, un, kad jautāju, kādēļ nav bijis uz tiesu (pēdējā bija šodien, 22.06.2021.), atbildēja, ka viņam nav laika. Sarunas laikā pa telefonu apgalvo, ka viņam ir divas meitas, kaut uz papīra otrai meitai nav ierakstīts kā tēvs, jo tiesa vēl nav beigusies. Īstenībā morāli terorizē, kad beigsies tiesa par DNS, gribas vērsties pēc palīdzības, lai viņam būtu konkrētas dienas, piemēram, piektdien satiks bērnu sociālā darbinieka klātbūtnē. Bet kur vērsties? Saņemu uzturlīdzekļus no valsts, nepalīdz ne morāli, ne finansiāli, ik pa laikam piezvana un terorizē, apgalvo, ka mīl bērnu. Neskatoties uz to, kā minēju, pēdējo reizi viņu redzēja 07.09.2020. Kā pareizi rīkoties?

A
atbild:
01. jūlijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Jūsu jautājumā norādītajā situācijā tiesai ir tiesības pieņemt lēmumu par personas piespiedu atvešanu uz tiesu.  Kriminālprocesa likuma 251. panta pirmajā daļā, Civilprocesa likuma 69. pantā un Administratīvā procesa likuma 144. panta otrajā daļā noteikts, ka Valsts policija izpilda tiesas lēmumu par personas piespiedu atvešanu uz tiesu.

Likuma “Par policiju” 12. panta 6.1 punkts paredz, ka, izpildot tiesas (tiesneša) vai prokurora lēmumu par personas piespiedu atvešanu, personu var nogādāt uz tiesu vai prokuratūru, vai, ja nepieciešams, uz policijas iestādi un turēt policijas iestādē līdz personas nogādāšanai uz tiesu vai prokuratūru, bet ne ilgāk kā četras stundas.

Tātad personas, par kurām ir pieņemts tiesas (tiesneša) vai prokurora lēmums par piespiedu atvešanu, policija ir tiesīga aizturēt jau laikus, nevis lai tiešā ceļā nogādātu uz tiesas sēdi.

Atbilstoši Civillikuma 182. panta pirmajai daļai strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Tātad par saskarsmes tiesībām ir ceļama atsevišķa prasība.

Nosakot saskarsmes tiesības izmantošanas kārtību, tiesa var noteikt, ka zināmu laika periodu (nedēļas nogales, brīvdienas skolā, vecāku atvaļinājuma laiku u. tml.) bērns pavada pie tā vecāka, pie kura viņš nedzīvo, vai arī viņu tikšanās laiku.

Tiesa, ciktāl tas atbilst bērna interesēm, saskarsmes tiesību var ierobežot, turklāt, ja nepieciešams, noteikt, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē vai bāriņtiesas ieteiktā noteiktā vietā, vai noteikt pienākumu noteiktā laikā kopā ar bērnu ierasties bāriņtiesā. Ja tiesa konstatē, ka ar bērnu drīkst tikties tikai saskarsmes personas klātbūtnē, un puses nevar vienoties par saskarsmes personu vai bāriņtiesa nepiekrīt pušu izvēlei attiecībā uz saskarsmes personu, saskarsmes tiesību īsteno bāriņtiesas pārstāvja vai bāriņtiesas pilnvarotas personas klātbūtnē. Tiesa var uz laiku atņemt saskarsmes tiesību, ja saskarsme kaitē bērna interesēm un kaitējums citādi nav novēršams.

Saskarsmes persona ir fiziskā persona, kuras klātbūtnē, ja tā piekrīt, īsteno saskarsmes tiesību. Saskarsmes persona var būt arī juridiskā persona, kas nodrošina speciālista klātbūtni saskarsmes tiesības īstenošanas laikā.

Ja bērns ir šķirts no ģimenes, saskarsmes tiesību var ierobežot bāriņtiesa.

Jebkurā lietā, kurā ir prasība par saskarsmi, puses var tiesai pieteikt lūgumu par pagaidu lēmuma pieņemšanu. Protams, svarīga būtu vecāku labprātīga vienošanās bez tiesas starpniecības par atsevišķi dzīvojošā vecāka un bērna vai bērnu tikšanās biežumu, ilgumu un vietu.

Tātad šādu vienošanos par saskarsmi var slēgt arī vecāki, starp kuriem laulība nav noslēgta. To var slēgt notariāla akta formā, proti, kā līgumu, kuru sagatavo zvērināts notārs un kura noteikumu neizpildīšanas gadījumā viena no pusēm var panākt tā piespiedu izpildi, nevēršoties tiesā. Vecāki var noslēgt arī privātu vienošanos. Jāņem vērā – ja viena no pusēm privāti noslēgto vienošanos nepilda, otrai pusei būs tiesības vērsties tiesā ar prasību.

Papildus jums ir tiesības vērsties savā pašvaldības bāriņtiesā. Saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 17. pantu bāriņtiesa aizstāv bērna vai aizgādnībā esošās personas personiskās un mantiskās intereses un tiesības, veic nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu bērna audzināšanu un pienācīgu aprūpi ģimeniskā vidē, tostarp izskata iesniegumus un sūdzības par vecāka, aizbildņa, aizgādņa vai audžuģimenes rīcību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas