E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23536
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Kultūra

Tikai autora vispārzināma frāze vai citāts ir aizsargājams

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūnijā, 2021
Linda

Labdien! Kur ir iespēja atrast informāciju, ka konkrēto tekstu neaizsargā autortiesības? Vēlos izmantot frāzes, kam šķietami nav autora, tādas kā “nekur nevilks, tepat apēdīs”, “kur tik ilgi biji, ka tik ātri atnāci” u. c. Paldies!

A
atbild:
01. jūlijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Autortiesību likuma 2. panta pirmajai daļai autortiesības pieder autoram, tiklīdz darbs ir radīts neatkarīgi no tā, vai darbs ir pabeigts.

Aizsargājamie darbi minēti likuma 4. pantā, kas ietver literāros darbus (grāmatas, brošūras, runas, datorprogrammas, lekcijas, aicinājumus, ziņojumus, sprediķus un citus līdzīga veida darbus).

Autors vai viņa tiesību pārņēmējs savas tiesības uz darbu var apliecināt ar autortiesību aizsardzības zīmi, kuru atveido ar tādu paņēmienu un tādā vietā, lai tā būtu nepārprotami redzama. Šī zīme ietver trīs elementus:

1) burtu “C” aplītī;

2) autortiesību subjekta vārdu (nosaukumu);

3) darba pirmpublicējuma gadu.

Autortiesības aizsargā autora darbu kopumā. Ja vēlme ir citēt frāzes vai vispārzināmus citātus no kāda autora darba, piemēram, no literāra darba, scenārija, šādā gadījumā noteikti ir jābūt atsaucei uz avotu un autoru vai arī norādei, ka autors ir nezināms. Ar autortiesībām netiek aizsargāti folklorizēti teksti.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 71 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas