E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23438
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Darba samaksas pieprasīšana no darbinieku prasījumu garantiju fonda

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2021
Aļona

Atlaižot mani no darba, bijušais darba devējs nav samaksājis man algu un nav samaksājis sociālās iemaksas (vairāk nekā par diviem mēnešiem). Es vērsos Valsts darba inspekcijā, pēc tam tiesā. Tagad lieta atrodas pie zvērināta tiesu izpildītāja. Ir liela varbūtība, ka parādu piedzīt nebūs iespējams vai varēs tikai daļēji. Atbilstoši Maksātnespējas likuma 57. p., 60. p. un 62. p. man ir tiesības iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu. Bet es to varu izdarīt tikai pēc 01.09.2021. saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma 22. pantu. No darba attiecību izbeigšanās līdz maksātnespējas procesa pasludināšanai noritēs vairāk nekā gads. Vai šajā gadījumā es varu saņemt likumā paredzētos maksājumus no darbinieku prasījumu garantiju fonda? Darba tiesiskās attiecības izbeigtas 31.05.2020.; prasības pieteikums iesniegts tiesā 12.08.2020.; tiesas nolēmums, ar kuru mana prasība ir apmierināta, stājies spēkā 14.12.2020.

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Maksātnespējas kontroles dienests
Kristīne Viļkovska, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Maksātnespējīgā darba devēja darbinieku prasījumu apmierināšanas kārtību no darbinieku prasījumu garantijas fonda līdzekļiem regulē Maksātnespējas likums, likums “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” un Ministru kabineta noteikumi Nr. 995 “Maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanas un administratora atlīdzības izmaksas kārtība”.

Saskaņā ar likuma “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 3. pantu no darbinieku prasījumu garantiju fonda naudas līdzekļus darbinieka prasījumu apmierināšanai ir tiesīgs saņemt tikai darbinieks, kura darba devējam ir pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process.

Ņemot vērā minēto, secināms, ka jūs kā atlaista darbiniece neesat tiesīga saņemt naudas līdzekļus no darbinieku prasījumu garantiju fonda darbinieku prasījumu apmierināšanai, jo darba devējam nav pasludināts juridiskās personas maksātnespējas process, kura gadījumā Maksātnespējas kontroles dienests var lemt par naudas līdzekļu izmaksu no darbinieku prasījumu garantiju fonda.

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 18.1 pants noteic, ka Maksātnespējas kontroles dienests, izskatot iesniegumus par darbinieku prasījumu apmierināšanu un konstatējot, ka likuma “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 5. panta pirmajā un 2.1 daļā noteiktais 12 mēnešu periods pilnībā vai daļēji sakrīt ar likumā “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” un Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā noteikto aizlieguma kreditoram iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu periodu, lemj par likuma “Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā” 5. panta pirmajā un 2.1 daļā noteiktā 12 mēnešu perioda pagarināšanu par attiecīgo aizlieguma periodu. Periods naudas līdzekļu piešķiršanai no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem nepārsniedz 12 mēnešus pirms darba tiesisko attiecību izbeigšanas.

Ievērojot minēto, Maksātnespējas kontroles dienests, lai neradītu darbiniekiem negatīvas sekas, izskatot iesniegumus par maksātnespējīgo darba devēju darbinieku prasījumu apmierināšanu un konstatējot, ka darbiniekiem atbilstoši likumam Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību un Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumam bija ierobežotas tiesības aizsargāt savas intereses (iesniegt darba devēja maksātnespējas procesa pieteikumu), veic 12 mēnešu perioda pagarināšanu par attiecīgo aizlieguma periodu un, pamatojoties uz to, lemj par naudas līdzekļu piešķiršanu darbinieku prasījumu apmierināšanai (ja prasījums iekrīt šajā pagarinātajā periodā) vai par atteikumu piešķirt naudas līdzekļus no darbinieku prasījumu garantiju fonda.

Vēršam uzmanību, ka Maksātnespējas kontroles dienests nepārņem darba devēja parādus darbiniekiem un darba devēja aprēķinātās summas ne vienmēr pilnā apmērā tiek segtas no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem, jo darbinieku prasījumi no darbinieku prasījumu garantiju fonda līdzekļiem tiek segti ierobežotā apmērā un par noteiktu periodu saskaņā ar likuma Par darbinieku aizsardzību darba devēja maksātnespējas gadījumā  4. un 5. pantu.

Neskaidrību gadījumā sīkāku informāciju par darbinieku prasījumu pieteikšanu un apmierināšanas kārtību var meklēt Maksātnespējas kontroles dienesta tīmekļa vietnē, sadaļā “Darbinieku prasījumi”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas