E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23390
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pusmāsa no apdāvinātā varēs izprasīt neatņemamās daļas

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2021
Andrejs

Man māte ir uzdāvinājusi pusi kopīpašuma. Es vēlos to uzdāvināt savai likumīgajai sievai, jo mums ir kopīgs bērns. Vai dāvinājumu var apstrīdēt mana pusmāsa, kurai arī pieder šī īpašuma daļa?

A
atbild:
18. jūnijā, 2021
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Sadzīvē bieži neatņemamās daļas izprasīšanu no apdāvinātā Civillikuma 1922. panta kārtībā sauc par dāvinājuma apstrīdēšanu. Tomēr faktiski dāvinājuma līgums paliek spēkā un personai, kura vēlas izprasīt neatņemamo daļu, nav tiesību pieprasīt nekādu daļu no pašas dāvanas – atbilstoši Civillikuma 423. panta otrajai daļai neatņemamās daļas tiesīgajiem ir tikai prasījuma tiesība uz neatņemamās daļas izdošanu naudā. Citu prasījumu tiesību neatņemamās daļas tiesīgajiem nav.

Atbildot uz jautājumu, vai dāvinājuma līgumu var “apstrīdēt” jūsu pusmāsa, jāņem vērā, ka jautājumā ir minēti divi dāvinājuma līgumi:

  1. dāvinājuma līgums, ar kuru jūsu māte ir uzdāvinājusi pusi kopīpašuma jums;
  2. dāvinājuma līgums, kuru vēlaties noslēgt ar savu sievu.

Pirmajā gadījumā jūsu pusmāsa var izprasīt neatņemamās daļas no jums tikai tad, ja, pirmkārt, jūsu un pusmāsas kopīgais vecāks ir jūsu māte (pretējā gadījumā nevarētu izprasīt neatņemamās daļas, jo pusmāsa tad attiecīgi arī nebūtu jūsu mātes radinieks), otrkārt, dāvinājums atbilstoši Civillikuma 1922. panta noteikumiem izdarīts tādā apmērā, ka pusmāsai kā dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajai neatliek pat viņas neatņemamā daļa no mātes mantojuma. Ja atbildes uz abiem iepriekšminētajiem jautājumiem ir pozitīvas, tad pusmāsa pēc jūsu mātes nāves var izprasīt no apdāvinātā, lai izdod neatņemamo daļu no dāvinājuma, ar kuru jūs ieguvāt pusi kopīpašuma. Sīkāku informāciju par to, kas ir neatņemamā daļa un kāds ir tās apmērs, skatīt šajā rakstā.

Lai varētu izprasīt neatņemamās daļas no otrā dāvinājuma līguma (kuru vēlaties noslēgt ar savu sievu), jūsu pusmāsai būtu, pirmkārt, jābūt jūsu neatņemamās daļas tiesīgajam radiniekam, otrkārt, būtu jāsecina, ka dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka no pārējā mantojuma neatliktu pat neatņemamās daļas tiesīgā neatņemamā daļa. Šajā gadījumā nav jāiedziļinās, kādā apmērā dāvinājumu paredzēts izdarīt, jo pusmāsas un pusbrāļi nav neatņemamās daļas tiesīgie mantinieki, skatīt Civillikuma 423. panta pirmās daļas noteikumus. Līdz ar to pusmāsai nebūs arī pamata izprasīt neatņemamās daļas no jūsu sievas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas