E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23389
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai darba devējs ir tiesīgs iegūt informāciju par darbinieka vakcinācijas statusu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūnijā, 2021
Zane

Labdien! Vai darba devējs drīkst: dalīt darbiniekus vakcinētajos un nevakcinētajos; pieprasīt uzrādīt vakcināciju apliecinošus dokumentus; sastādīt biroja darbiniekiem iknedēļas darba grafiku, kurā norādīts, ka X dienās birojā drīkst strādāt vakcinētie darbinieki, bet Y dienās – nevakcinētie darbinieki? Vai šādā gadījumā netiek ierobežotas nevakcinēto darbinieku tiesības?

A
atbild:
12. jūlijā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Šobrīd ikvienam iedzīvotājam, komersantam, darba devējam, darbiniekam un citam tiesību subjektam ir jāievēro tam ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu un Ministru kabineta noteikumiem Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” uzliktie pienākumi epidemioloģiskās drošības jomā, tostarp konkrētiem nodarbināšanas veidiem noteiktie ierobežojumi un aizliegumi nevakcinētajām personām.

Tā kā par normālas uzņēmuma darba gaitas nodrošināšanu atbildīgs ir darba devējs, iepriekš minētais apliecina, ka darba devējam ir likumīgas tiesības iegūt informāciju par klātienē nodarbinātajiem darbiniekiem, lai organizētu darba gaitu un ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības. Savukārt, ja personai ir noteikts attālinātais darbs un darbinieku nav paredzēts pārcelt uz klātienes darbu, tad darba devējam nav vajadzības noskaidrot, vai darbinieks atbilst kādam no kritērijiem.

Informācija par personas veselības stāvokli, piemēram, ziņas, vai darbinieks ir bijis inficēts ar Covid-19 un vai viņš ir vakcinējies pret Covid-19, ir īpašo kategoriju personas dati Vispārīgās datu aizsardzības regulas izpratnē. Savukārt informācijas iegūšana, iekļaušana dokumentos un pēc tam lietvedības sistēmā (kartotēkā) vai šādas informācijas glabāšana elektroniskajā sistēmā ir personas datu apstrāde. Apstrādāt informāciju par personas veselību drīkst tikai tad, ja pastāv Vispārīgās datu aizsardzības regulas 6. un 9. pantā noteiktais pamatojums.

Tiesiskais pamats informācijas saņemšanai par vakcinācijas statusu vai Covid-19 pārslimošanu darba devējam ir regulas 6. panta 1. e) apakšpunkts – apstrāde ir vajadzīga, lai izpildītu uzdevumu, ko veic sabiedrības interesēs, apstrādes nolūku nosakot tiesību aktos.

Darba devējam ir tiesības darba organizācijai veidot uzskaiti par personām, kuras ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19, norādot vārdu, uzvārdu un atzīmi, ka persona atbilst epidemioloģiskās drošības noteikumos minētajiem kritērijiem. Darbiniekam nav tiesību atteikties sniegt šo informāciju.

Tomēr darba devējam nav tiesību nodot šo informāciju trešajām personām, tostarp izvietot publiskus sarakstus ar atsevišķām darbinieku grupām/maiņu grafikus, kuros norādīti darbinieku dati par vakcinācijas statusu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas