E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23261
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Vai bērnudārzā ir jānodrošina fasēts dzeramais ūdens

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2021
Tatjana

Labdien! Vai pirmsskolas iestādei tik tiešām nav pienākuma nodrošināt bērnu ar dzeramo ūdeni? Mēs (vecāki) mūsu iestādē paši nodrošinām bērniem grupā ūdeni un līdzi dodam pudelē, jo bērnudārzam neesot līdzekļu iepirkt ūdeni. Tāpat kā atkritumu maisi tiek pirkti no fonda naudas, vai tiešām vecākiem par to ir jāmaksā? Un, ja ne, kur es varu vērsties ar šīm sūdzībām? Augstāk par vadītāju.

A
atbild:
07. jūlijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumu Nr. 890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” 47. punkts paredz, ka pakalpojuma sniegšanas vietā – bērnudārzā – ir jābūt brīvi pieejamam dzeramajam ūdenim. Dzeramajam ūdenim ir jāatbilst dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma prasībām. Bērniem slāpju remdēšanai nodrošina individuālus vai vienreizējās lietošanas traukus.

Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma prasības ir apkopotas Ministru kabineta noteikumu Nr. 671 “Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība” 1. pielikumā. Atbilstoši šo noteikumu 8.1. punktam vietā, kur dzeramais ūdens izplūst no krāna, ja dzeramo ūdeni cilvēku patēriņam piegādā pa ūdensvadu vai izmanto sabiedrības vajadzībām izglītības [..] iestādēs, tam ir jāatbilst dzeramā ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām.

Līdz ar to bērnudārzā nebūs pārkāpti noteikumi, ja bērniem tiek nodrošināts krāna ūdens dzeršanai. Kā LV portāls noskaidroja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā, pirmsskolas izglītības iestādēs tiek ievērota prasība, ka šo ūdeni pirms lietošanas novāra un atdzesē.

Tiesību akti paredz izglītības iestādes pienākumu nodrošināt bērniem slāpju remdēšanai fasēto dzeramo ūdeni tikai tad, ja pakalpojuma sniegšanas vietā nevar nodrošināt dzeramā ūdens atbilstību obligātajām nekaitīguma prasībām (MK noteikumu Nr. 890 47. punkts). Piemēram, tas varētu būt tādā gadījumā, ja ir veiktas krāna ūdens analīzes, kas apliecina, ka ūdens neatbilst drošuma prasībām.

Ja bērnudārzā ir izveidota vecāku padome, tā var lemt par naudas līdzekļu vākšanu fasēta ūdens iegādi bērniem. Taču šādas vecāku padomes lēmumi nav izglītības iestādei obligāti saistoši. Ikvienam no vecākiem ir tiesības neatbalstīt tās ierosmes, ko viņš neuzskata par nepieciešamām, un viņš var atteikties no naudas iemaksām konkrētam mērķim, ja to neatbalsta.

Pašvaldības bērnudārza dibinātājs ir pašvaldība, līdz ar to, ja ir pretenzijas pret tā vadību, ar sūdzību jāvēršas pašvaldībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas