E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23249
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kad aprēķina kapitāla pieauguma nodokli kriptovalūtas pārdošanas ienākumam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. maijā, 2021
Rolands

Man ir jautājums par kriptovalūtu. Piemēram, pirms gada esmu iegādājies kriptovalūtu, nesen esmu to pārdevis un nopelnījis naudu, kuru vēl neesmu izņēmis/pārsūtījis uz savu kontu un par kuru pērku citas kriptovalūtas. Vai man ir jāmaksā nodokļi par iepriekšējo guvumu, pat ja neesmu izņēmis naudu no vietnes, kurā pērk un pārdod šo kriptovalūtu? Vai arī es varu turpināt pirkt/pārdot, līdz esmu pārsūtījis naudu uz savu kontu, un tad man jāmaksā 20% no visas nopelnītās naudas? Vai arī man katru mēnesi, ja ir kāds ienākums, jāpārdod kriptovalūta un jāmaksā 20%?

A
atbild:
31. maijā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Par ienākumu gūšanas dienu ienākumam no kriptovalūtas pārdošanas uzskata dienu, kad saņemtie naudas līdzekļi kļuvuši brīvi pieejami, piemēram, pārskaitīta nauda vai iegādātas preces vai pakalpojumi.

Tādējādi brīdī, kad iegūtie līdzekļi tiek ieguldīti jaunas kriptovalūtas iegādei tā paša “virtuālā maciņa” ietvaros, ienākums no kapitāla pieauguma un 20% nodoklis nav jāaprēķina. Savukārt brīdī, kad tiks veikts naudas pārskaitījums uz kredītiestādes kontu, ienākums no kapitāla pieauguma veidosies kā starpība starp sākotnējo kriptovalūtas iegādes vērtību un nopelnīto. Ja tiek veikts tikai daļējs naudas pārskaitījums, tad ienākumu no kapitāla pieauguma un nodokli aprēķina proporcionāli izmaksātajai daļai.

Deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma jāsniedz reizi ceturksnī, ja ienākums pārsniedz 1000 eiro, vai reizi gadā, ja ienākums nepārsniedz 1000 eiro.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas