E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23187
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Vai pēc uzteikuma iesniegšanas obligāti jānostrādā mēnesis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. maijā, 2021
Jūlija

Labdien! Esmu uzrakstījusi darbā atlūgumu, balstoties uz Darba likuma 100. panta pirmo daļu. Iesniegumā minēju, ka atstrādāju likumā noteikto mēnesi. Vai varu izbeigt darba attiecības ātrāk, ja darba devējam ir tendence neizmaksāt laikus algu (parasti iekavē divas nedēļas)? Arī šobrīd par iepriekšējo mēnesi nav laikus izmaksāta alga.

A
atbild:
12. maijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 100. panta ceturtajai daļai darba līgumu var izbeigt arī pirms uzteikuma termiņa izbeigšanās, darbiniekam un darba devējam vienojoties.  

Savukārt šī panta piektajā daļā paredzēts, ka minēto termiņu var neievērot, ja darbiniekam ir svarīgs iemesls

Likumdevējs, ietverot šādu terminu – svarīgs iemesls –, tiesību normā ir norādījis uz galvenajiem kritērijiem, kas jāņem vērā, lai iemeslu atzītu par tādu, proti, tas ir katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj darbiniekam turpināt darba tiesiskās attiecības. Šādi iemesli darbiniekam ir objektīvi jāpamato, paskaidrots Darba likuma komentāros (Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība. Darba likums ar komentāriem. Rīga, 2020. Pieejams žurnāla “Jurista Vārds” tiešsaistes bibliotēkā: https://juristavards.lv/biblioteka/277560-darba-likums-ar-komentariem/).

Darba likuma komentāru autori atsaucas uz tiesu praksi, kurā ir atzīts, ka šīs normas mērķis ir aizsargāt darbinieku pret tādu darba devēja rīcību, kas neatbilst vispārpieņemtajam uzskatam par morāli vai ētiku, aizskar darbinieku kā personību, rada situāciju, kas var būt traumējoša darbinieka fiziskajai vai garīgajai veselībai u. tml. Ja šādā situācijā darbiniekam, lai aizietu no darba, būtu jāstrādā vēl mēnesis, tas varētu radīt neattaisnojošas neērtības vai ciešanas, tāpēc likumā tiek paredzēta arī nekavējoša darba attiecību izbeigšana (Augstākās tiesas Civillietu departamenta 2018. gada 11. oktobra spriedums lietā Nr. SKC-860/2018 (C29564416)).

Situācijas apraksts pirmsšķietami liecina, ka darba samaksas izmaksas kavējumi neatbilst iepriekšminētajiem kritērijiem un šis jautājums jārisina atsevišķi, citiem līdzekļiem. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas