E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23060
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Ievešana nekustamā īpašuma valdījumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2021
A

Labdien! Kas notiek ar bijušā īpašnieka mājdzīvniekiem, ja valdījumā tiek ievests jaunais īpašnieks?

A
atbild:
14. maijā, 2021

Ja pēc otrās ievešanas valdījumā tiesu izpildītājs konstatē, ka īpašumā ir palikuši mājdzīvnieki, tad uz šādu situāciju attiecas tas pats regulējums, kurš uz rīcību ar kustamu mantu. Protams, tiesu izpildītājs papildus centīsies sazināties ar īpašnieku, lai mēģinātu dzīvniekus atdot. Taču, ja tas tomēr neizdodas, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 620.9 pantu mājdzīvnieki ir jānodod glabāšanā. Tas nozīmē, ka dzīvnieki tiek iekļauti mantas aprakstes aktā, tiek iecelts mantas glabātājs un nodots mantas glabātāja glabāšanā pēc aprakstes akta.

Jānorāda gan, ka nav konkrēta regulējuma, kas pateiktu precīzi, kur dzīvnieki jānodod glabāšanā. Tas viennozīmīgi ir atkarīgs no konkrētās situācijas, kā arī no dzīvnieku veida, to individuālajām prasībām. Praksē visbiežāk dzīvnieki tiek nodoti glabāšanai dzīvnieku patversmē, kur par tiem uzņemsies pienācīgas rūpes.

Civilprocesa likuma 620.9 panta pirmā daļa noteic, ka parādniekam (bijušajam nekustamā īpašuma īpašniekam) ir tiesības mēneša laikā saņemt glabāšanā nodoto mantu, tātad šādā gadījumā – savus mājdzīvniekus. Ja mēneša laikā dzīvnieki netiek paņemti, tad Civilprocesa likuma 620.9 panta trešās daļas regulējums noteic, ka aizturēto mantu tiesu izpildītājs pārdod saskaņā ar šā Civilprocesa likuma 71. nodaļas noteikumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas