E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2305
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Prasībai par paternitātes apstrīdēšanu svarīgs 2 gadu termiņš

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2013
Jānis Liepiņš

Man ir tāda situācija - pēc paternitātes pieņēmuma bijušās sievas bērna dzimšanas apliecībā esmu reģistrēts kā šī bērna tēvs. Bērnam protams, ir tēvs un dzīvo ar viņām jau sen, vēl pirms bērna piedzimšanas. Bērna māte sola, ka iesniegs tiesā, lai sakārtotu dokumentus attiecībā uz paternitāti, bet vēl joprojām nav to izdarījusi. Bērnam jau laikam gandrīz 1,5 gadi. Lasīju likumā, bet īsti nesaprotu, kā skaita tos 2 gadus - no brīža, kad uzzināja no kā cēlies bērns? Viņa taču zināja jau no ieņemšanas! Vai tad sanāk, ka ir nokavējusi iesniegšanu? Man pateica, ka gaida bērnu no sava piedzīvotāja, kad jau bija kādus 4 mēnešus stāvoklī. Es vēl varu paspēt iesniegt? Kā man jārīkojas?

A
atbild:
07. maijā, 2013
Solvita Cīrule
juriste, ģimenes tiesību speciāliste

Jums nevajadzētu paļauties uz bērna mātes solījumiem, bet nekavējoties pašam sniegt prasību tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu, bērna īsto tēvu norādot kā trešo personu.

Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Tā kā bērnam vēl nav divi gadi, konkrēta diena, kad uzzinājāt par savas sievas bērna patieso izcelsmi, nav svarīga. Šajā gadījumā ir svarīgi nenokavēt divu gadu termiņu.

Prasības pieteikumā tiesai Jums jāapraksta situācija, jānorāda, no kura laika nedzīvojat ar sievu kopā. Tāpat jānorāda, ka bērna māte faktu par bērna izcelsmi no trešās personas – cita vīrieša apliecina, bet pati nekādus soļus šai sakarā neveic.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas