E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22774
Lasīšanai: 3 minūtes

Dīkstāves atbalstu nepiešķir nesen darbā pieņemtam darbiniekam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Gerda

Labdien! Vai es saņemšu dīkstāves pabalstu, ja dīkstāves laikā (marta vidū) uzņemšos vēl vienu darbu un jaunā darbavieta tiks norādīta kā pirmā ienākumu gūšanas darbavieta? Ja jaunajā darbavietā esmu nostrādājusi tikai divas nedēļas, vai arī tad man pienākas dīkstāves pabalsts?

A
atbild:
12. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts atbalsta pasākumi konkrētos tiesību aktos tiek noteikti nodarbinātajiem, kuri zaudē ienākumus ar Covid-19 infekcijas izplatības saistīto apstākļu (tostarp – ierobežojumu) dēļ.

Uzņēmēji, kas ārkārtējās situācijas laikā – no 2020. gada 9. novembra līdz 2021. gada 30. jūnijam (bet ne ilgāk par termiņu, kurā ir spēkā epidemioloģiskās situācijas dēļ noteiktie saimnieciskās darbības ierobežojumi), – piedzīvo ieņēmumu kritumu, var vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un saņemt dīkstāves atbalstu saviem darbiniekiem, kas ir dīkstāvē un nestrādā.

Lūgt dīkstāves atbalstu saviem darbiniekiem var jebkurš uzņēmums, kura ieņēmumi no saimnieciskās darbības mēnesī, par kuru tiek lūgts atbalsts, salīdzinot ar tā vidējiem ieņēmumiem 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, ir samazinājušies vismaz par 20%. Ja kādā no šiem mēnešiem uzņēmums faktiski nav darbojies un ieņēmumu nav bijis, šis mēnesis vidējo ieņēmumu aprēķinā nav jāiekļauj.

Iesniegumos pēc 15. marta būs nepieciešams pamatot, ka ieņēmumu kritums ir saistīts ar Covid-19 dēļ noteiktajiem saimnieciskās darbības ierobežojumiem.

Ja darbinieks strādā pie vairākiem darba devējiem, pie katra arī iespējams saņemt dīkstāves atbalstu.

Par saviem darbiniekiem pieteikumu iesniedz darba devējs, aizpildot iesnieguma formu VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Ir arī noteikts, kādos gadījumos dīkstāves atbalstu nepiešķir, tajā skaitā, ja darbinieks pieņemts darbā pēc 2020. gada 1. novembra.  Tātad – nesen pieņemtiem darbiniekiem dīkstāves atbalstu nepiešķir.

Atbalsta saņemšanas un aprēķināšanas nosacījumus paredz Ministru kabineta 24.11.2020. noteikumi Nr. 709 “Noteikumi par atbalstu par dīkstāvi nodokļu maksātājiem to darbības turpināšanai Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos”.

Informācija par to, kādu atbalstu var saņemt Covid-19 krīzē, ir apkopota VID tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas