E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22653
Lasīšanai: 4 minūtes

Ja vecāks nepilda vienošanos, uzturlīdzekļi jāpiedzen tiesas ceļā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2021
Tatjana

Ar bērna tēvu laulību esam šķīruši pie zvērinātas notāres, parakstot vienošanos par laulības šķiršanu un kopīgā nepilngadīgā bērna aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali. Mūsu dēls dzīvo ar mani. Es nodrošinu dēla izglītības procesu un veselības aprūpi, un ikdienas aprūpi. Kopš nedzīvojam kopā ar bērna tēvu, viņš maksājis uzturlīdzekļus dēlam 250 eiro apmērā. Vēlāk par šo uzturlīdzekļu summu esam arī vienojušies, šķirot laulību. Bērna tēvs līdz 2020. g. septembrim ir pildījis savus vecāka pienākumus un maksājis uzturlīdzekļus 250 eiro apmērā. Ir bijuši gadījumi, kad bērna tēvs šo summu maksājis ar nokavēšanos. Bet iepriekš viņš šo kavēšanos bijis saskaņojis ar mani, un es vienmēr esmu nākusi pretī. Citreiz maksājumi ir tikuši daļēji pārskaitīti uz manu bankas kontu, daļēji iedoti skaidrā naudā. Kopš 2020. g. septembra bērna tēvs uzturlīdzekļus nemaksā: sola tos samaksāt, bet savus solījumus neizpilda. Gribu vērsties tiesā ar maza apmēra prasību par uzturlīdzekļu piedziņu 150 eiro mēnesī. Vai es varu tajā pašā prasībā lūgt tiesu piespiest bērna tēvu samaksāt arī parada summu, kas ir uzkrājusies, kopš bērna tēvs nemaksā uzturlīdzekļus, vai man jāiesniedz vēl viena prasība par parāda piedziņu? Un kādi dokumenti jāpievieno prasībai? Ko norādīt ailē “prasības priekšmets”? Vai varu vērsties UGF, kamēr gaidu tiesas lēmumu?

A
atbild:
10. martā, 2021

Ja jūsu vienošanās līgumā ir iekļauts nosacījums, ka gadījumā, ja vecāks nemaksā uzturlīdzekļus, otram vecākam ir tiesības saņemt izpildu rakstu no zvērināta notāra un vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja, tad pastāv iespēja piedzīt nesaņemtos uzturlīdzekļus ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību.

Ja šāds nosacījums vienošanās līgumā nav minēts, tad vecāka saistību neizpildīšanas gadījumā jums ir jāvēršas tiesā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, kas arī ir prasības priekšmets. Papildus uzturlīdzekļu piedziņai minimālā apmērā pastāv iespēja piedzīt arī nesaņemtos uzturlīdzekļus.

Ja prasības summa pārsniedz 2500 eiro, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu šāds prasības pieteikums vairs nav uzskatāms par vienkāršotas procedūras lietu un prasības pieteikums vairs nav sastādams veidlapā.

Pastāv iespēja saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Iesniegt iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu var vietnē latvija.lv. Uzturlīdzekļu apmērs, kas tiek izmaksāts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas, ir mazāks nekā minimālo uzturlīdzekļu apmērs valstī, tas ir, 107,50 eiro un 129 eiro. Saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 17. pantu uzturlīdzekļu saņēmējam trīs darba dienu laikā ir jāinformē par apstākļiem, kas ietekmē uzturlīdzekļu saņemšanu no fonda. Tas nozīmē: līdzko tiesa pieņems lēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu no bērna tēva un lēmums stāsies likumīgā spēkā, jums par to ir jāinformē fonds, jo tad uzturlīdzekļu izmaksa no fonda tiks pārtraukta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas