E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22563
Lasīšanai: 3 minūtes

Sabiedriskā apspriešana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Kristaps

Zemesgrāmatā un dzīvē pagasta ceļa nav, kupicas tikai tagad rok un grib reģistrēt zemesgrāmatā. Novads ceļu, kurš ir tikai kartē, grib nodot valsts apsaimniekošanai un pamatīgai izbūvei. Tas šķērso privātīpašumu pa diagonāli un nenodrošina pieeju 3 citiem blakus esošajiem īpašumiem. Pieeja tiem īpašniekiem no citas puses nav iespējama. Īpašnieks, kura zemi šķērso plānotais ceļš, ir ar mieru, ka ceļš tiek pārvietots uz lauka malu, kura attālums ir vienāds un kurš būtu izdevīgāks un loģiskāks visiem iesaistītajiem īpašniekiem, un kuru pašreiz visi īpašnieki arī izmanto savu īpašumu piekļuvei. Novads piedāvā atpirkt ceļa zemi īpašniekam, kura zemi tas šķērso, tādējādi novada domes finansiāli risināmo problēmu noveļ uz iedzīvotāju pašu rokām. Vai novads var apmainīties ar zemes ceļu ar īpašnieku, neprasot atpirkt to, vai rast kādu citu risinājumu, kā nodrošināt piekļuvi visiem īpašniekiem pa vienu ceļu kopīgi piedāvātā iesaistīto personu variantā? Absurda būtu situācija, ka uzbūvē pamatīgu ceļu, kurš nenodrošina personu tiesības pilnvērtīgi izmantot nekustamos īpašumus, un pēc 100 m paralēli šim ceļam īpašniekiem jākārto servitūta ceļš, lai piekļūtu saviem īpašumiem, ko novads arī piedāvā, nemaz nerunājot par to, ka zemes īpašniekam, uz kura zemes ir plānots izbūvēt ceļu, būs divi paralēli ceļi 100 metru attālumā vienam no otra.

A
atbild:
08. martā, 2021

Pašvaldības saskaņā ar Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumiem Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem” savas teritorijas attīstību, tostarp arī ceļu būvniecību, realizē, izstrādājot teritorijas attīstības plānošanas dokumentus – ilgtspējīgas attīstības stratēģijas, attīstības programmas, teritorijas plānojumu, lokālplānojumus un to grozījumus, detālplānojumus u. c.

Minēto dokumentu izstrādes procesā pašvaldības paredz attiecīgās būvniecības ieceres sabiedrisko apspriešanu, kurā konkrētās pašvaldības iedzīvotāji un zemes īpašnieki var izteikt savus iebildumus un ierosinājumus izskatāmā jautājuma kontekstā. Jūsu jautājumā aprakstītā situācija bija risināma sabiedriskās apspriešanas (par ceļa būvniecības vai rekonstrukcijas) norises laikā. Bez minētā paskaidrojam, ka plānošanas procesā ceļa būvniecība tiek realizēta pēc kopējās ceļu sistēmas infrastruktūras un pielāgota tai.

Jautājumā jau minēts, ka jūs esat vērsušies pašvaldībā un pašvaldība ir sniegusi jums atbildi par citu zemes īpašnieku piekļuves tiesību nodrošināšanu (nodibinot ceļu servitūtu).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas