E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2255
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Dzīvokļa izīrēšana dzīvošanai nav saimnieciskā darbība

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2013
Aleksandrs

Labdien! Taisos izīrēt dzīvokli Rīgā. Jautājums par NĪN likmi, kuru piemēros šim dzīvoklim, kurš tiks izīrēts un par to tiks paziņots VID. Plānots izīrēt nereģistrējot saimniecisko darbību, paziņojot VID par īres līgumu. Šobrīd likme ir 0,2%. 1. Vai tā mainīsies uz 1,5%, ja dzīvoklis tiks izmantots kā peļņas gūšanas veids? 2. Ja noslēgšu līgumu ar datumu, pirms kura jau tika samaksāts NĪN par visu tekošo gadu, vai drīkstu to atskaitīt no ieņēmumiem, pirms IIN nomaksas?

A
atbild:
26. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Fiziskās personas, kas nodarbojas ar nekustamā īpašuma izīrēšanu, var nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējs, bet reģistrēt īres līgumu Valsts ieņēmumu dienestā.  To paredz likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 11.panta 12.daļa. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli - 10% - tiks aplikti ieņēmumi no izīrēšanas. Šādā gadījumā iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķinā nav tiesību atskaitīt saimnieciskās darbības izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokli.

Nekustamā īpašuma nodokļa likme nemainās, ja dzīvoklī nenotiek saimnieciskā darbība. Tā kā nodokļa maksātājam ir tiesības izdevumos iekļaut nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu, tad fiziskā persona var samazināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamo ienākumu (no izīrēšanas) par nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no rakstveida īres līguma noslēgšanas dienas informēt Valsts ieņēmumu dienestu par to, ka viņš izmantos tiesības nereģistrēt saimniecisko darbību un maksās 10 % nodokļa likmi. Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz iesniegums. Tad arī noskaidrosiet VID, par kuru periodu taksācijas gadā Jums būs tiesības no apliekamā ienākuma proporcionāli atskaitīt nekustamā īpašuma nodokli.

Kas attiecas uz saimniecisko darbību un nekustamā īpašuma nodokli, tad likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 1.panta ceturtā daļa nosaka: Šā likuma izpratnē saimnieciskā darbība ir preču ražošana, darbu izpilde, tirdzniecība, pakalpojumu sniegšana un cita veida darbība par atlīdzību, izņemot maksas pakalpojumu sniegšanu atbilstoši valsts vai pašvaldību budžeta iestāžu funkcijām, zemes izmantošanu lauksaimniecības produktu ražošanai pašpatēriņam, kā arī dzīvokļa vai individuālās dzīvojamās mājas (mājas daļas) izīrēšanu dzīvošanai vai fiziskās personas, vai reliģiskās organizācijas īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošas telpu grupas, kuras funkcionālā izmantošana ir saistīta ar dzīvošanu (garāža, autostāvvieta, pagrabs, noliktava un saimniecības telpa), iznomāšanu fiziskajai personai, kura to neizmanto saimnieciskajā darbībā.

Ja dzīvoklī tiek uzsākta saimnieciskā darbība, tad nodokļa maksātāja pienākums ir viena mēneša laikā par to paziņot pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums (likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 3. panta devītā daļa).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas