E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22460
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Kā tiek novērtēta ēkas gatavība ekspluatācijai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. februārī, 2021
Andris

Labdien! Rīgā 2010. gadā ekspluatācijā nodota māja ar gāzes pievadu, elektrību, ierīkotu kanalizāciju/nosēdaku. Tas viss tika nodots 2010. gadā. Tagad mēs ar projektu veicam 2. stāva piebūvi. Kas ir jānodod ekspluatācijā? Vai tikai viss, kas saistīts ar piebūvi, vai visa māja no jauna? Ja 2010. gadā ir nodots gāzes pievads, apkures katls un vietējā kanalizācija (kuri nav pārvietoti un mainīti), vai tos nevajadzēs no jauna nodot? Kādi dokumenti ir jānodod, vai ir firmas, kurām var uzticēt nodošanu (kur tās meklēt)?

A
atbild:
15. februārī, 2021
Rīgas pilsētas būvvalde
Edgars Butāns, Vadītāja biroja sabiedrisko attiecību projektu vadītājs

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 173. punktu institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, novērtē ēkas vai tās daļas gatavību ekspluatācijai, pamatojoties uz šo noteikumu 167. un 168. punktā minētajiem dokumentiem, būvniecības informācijas sistēmā pieejamo informāciju un dokumentiem (piemēram, būvdarbu žurnāls, pieņemšanas akti, atzinumi par ēkas vai tās daļas un inženiertīklu gatavību ekspluatācijai, ēkas energoefektivitātes pagaidu sertifikāts), kā arī atbilstību normatīvajiem aktiem būvniecības jomā un būvprojektam.

Ņemot vērā minēto, ekspluatācijā tiek pieņemti tie būvdarbi, kuru realizācijas risinājumi ir būvprojektā. Ja konkrētajā būvniecības iecerē netiek projektēti inženierkomunikāciju pievadi, bet tie ekspluatācijā ir pieņemti jau iepriekš, tad atkārtoti ekspluatācijā tie nav jānodod. Arī tiesas savos spriedumos ir secinājušas, ka, pieņemot lēmumu par būves pieņemšanu ekspluatācijā, tiek pārbaudīts tikai būves drošums un tehniskā gatavība ekspluatācijai, pamatojoties uz būvdarbu izpildes dokumentāciju un atbilstību akceptētajam būvprojektam un normatīvajiem aktiem.

Dokumenti, kas iesniedzami būvvaldē, lai nodotu objektu ekspluatācijā, uzskaitīti “Ēku būvnoteikumu” 167. un 168. punktā.

Varat apzināt uzņēmumus arhitektūras un būvniecības jomās, izvēloties savām interesēm un iespējām atbilstošu uzņēmumu, kas palīdzēs nodot ēku ekspluatācijā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas