E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22164
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ūdenspīpju noma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2021
M

Vēlos atvērt ūdenspīpju nomu ar piegādi uz mājām. Ūdenspīpe tiks piegādāta klientam, un komplektā būs ūdenspīpes tabaka. Vai ir nepieciešama kāda speciāla licence?

A
atbild:
26. janvārī, 2021

Jebkurā gadījumā pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas fiziskai personai ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā nodokļu maksātājai – saimnieciskās darbības veicējai –, norādot jomu, kurā persona veiks saimniecisko darbību. Konkrētajā gadījumā – ūdenspīpju noma ar piegādi uz mājām.

Fiziskā persona, reģistrējoties VID kā saimnieciskās darbības veicēja, var izvēlēties vienu no šādiem nodokļu maksāšanas režīmiem:

  • iedzīvotāju ienākuma nodoklis par ienākumiem no saimnieciskās darbības;
  • mikrouzņēmumu nodoklis.

Plašāka informācija par reģistrēšanos un nodokļu nomaksu katrā no minētajiem nodokļu nomaksas režīmiem pieejama VID tīmekļvietnes sadaļā “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Taču jāņem vērā, ka ūdenspīpēs izmantojamā tabaka ir tabakas izstrādājums, kas apliekams ar akcīzes nodokli (cita smēķējamā tabaka). To nosaka likuma “Par akcīzes nodokli” 4. panta pirmās daļas 3. punkts. Tādēļ komersantam VID ir jāsaņem atbilstoša speciālā atļauja (licence) darbībām ar tabakas izstrādājumiem. To paredz Ministru kabineta 2005. gada 30. augusta noteikumu Nr. 662 “Akcīzes preču aprites kārtība” 12. punkts. Lai realizētu tabakas izstrādājumus fiziskām, juridiskām personām savam patēriņam, ir nepieciešams saņemt speciālo atļauju (licenci) tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecībai.

Plašāku informāciju par speciālo atļauju (licenču) saņemšanu un licenču veidiem varat atrast VID mājaslapas sadaļā “Nodokļi”, “Akcīzes nodoklis”, izvēloties sadaļu “Licences un atļaujas”.

Tabakas izstrādājumus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un uzpildes tvertnes aizliegts pārdot un iegādāties ar distances līguma palīdzību, tostarp ārpus Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts teritorijas. To nosaka Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma 8. panta otrā daļa.

Kā noteikts Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 1. panta 3. punktā, distances līgums ir patērētāja (fiziska persona) un pārdevēja vai pakalpojuma sniedzēja vienošanās, ko tie noslēguši, vienlaikus neatrodoties vienā un tajā pašā vietā, bet līdz līguma slēgšanas brīdim un līguma slēgšanas brīdī izmantojot vienu vai vairākus distances saziņas līdzekļus, kā arī organizētu preču pārdošanas vai pakalpojumu sniegšanas shēmu (Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 10. panta pirmā daļa).

Ņemot vērā iepriekš minēto, tabakas izstrādājumu (tostarp ūdenspīpju tabakas) realizācija un iegāde, izmantojot distances saziņas līdzekļus, ir aizliegta. Savukārt uz ūdenspīpju iekārtām un aksesuāriem, kuru komplektācijā neietilpst tabakas izstrādājumi (ūdenspīpju tabaka), noteiktais aizliegums par tirdzniecību vai pakalpojuma sniegšanu ar distances līgumu neattiecas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas