E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22077
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Adopcija un mantojuma tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. janvārī, 2021
Jevģēnijs

Labdien! 1991. gadā apprecējos un sievas dēlu adoptēju. Tagad viņš sēž Anglijas cietumā uz ilgiem gadiem, pret mani kopš pilngadības sāka slikti izturēties, arī no cietuma pieprasa naudu, piedraud, ja nesūtu. Vai es varu viņu izslēgt no sava mantojuma, jo man pieder zeme (50 ha), tehnika u. tml. Ir vēl meita mantiniece, ar sievu oficiāli esmu šķīries. Vai adoptētais dēls paliek uz mana kakla līdz mūža beigām? Paldies!

A
atbild:
21. janvārī, 2021
Laura Studente
LV portālam

Tā kā adoptēt bērnu, kas nav bioloģiskais bērns, bijis apzināts lēmums, kas ietver visu vecāka tiesību un pienākumu, tostarp arī šī bērna uzturēšanas pienākuma, uzņemšanos, no brīvprātīgi atzītas paternitātes nevar pēc kāda laika atteikties. To var izdarīt tikai tiesas ceļā, un tam ir jābūt pamatotam iemeslam. Atbilstoši Civillikuma 156. pantā noteiktajam paternitāti var atcelt tikai tad, ja tēvs bērnu atzinis maldības, viltus vai spaidu dēļ, turklāt to var darīt tikai divu gadu laikā, kopš uzzināts par apstākļiem, kas šo paternitāti izslēdz.

Savukārt arī adopciju var atcelt tikai tiesa. Civillikuma 175. pants nosaka – ja pilngadīgais adoptētais ar adoptētāju vienojies par adopcijas atcelšanu. Izņēmuma gadījumā adopciju var atcelt arī tad, ja šādas vienošanās nav, taču pilngadīgais adoptētais pierāda, ka starp adoptētāju un adoptējamo nav izveidojušās patiesas vecāka un bērna attiecības.

Civillikums paredz: adoptētais bērns un viņa pēcnācēji attiecībā pret adoptētāju un viņa radiniekiem iegūst laulībā dzimuša bērna tiesisko stāvokli kā personiskajās, tā mantiskajās attiecībās. Līdz ar to bijušās sievas dēls joprojām būs mantinieks.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas