E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21912
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
9
1
9

Ja traucē remontdarbu laikā radītais troksnis

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. decembrī, 2020
Baiba

Labdien! Situācija ir šāda: kaimiņi jau kopš septembra remontē dzīvokli. Remonts notiek pa dienu atļautajā laikā. Šī remonta laikā atrodos dekrētā un uzturos mājās. Mūsu dzīvoklī remonta skaļums mēdz sasniegt 60–90 decibelus, un tā katru otro dienu. Pēc sarunas ar savu grūtniecību uzraugošo ārsti saprotu, ka šāds troksnis var kaitēt nedzimušajam bērnam, kā arī pašai pēc senākas galvas traumas troksnis rada problēmas ar tinītu un migrēnām. Cik esam bijuši runāt ar kaimiņiem, nekad uz vietas nav dzīvokļa īpašnieku, tikai strādnieki, kas liek runāt ar saimniekiem. Ko šādā situācijā varu darīt, lai aizsargātu savu un bērna veselību?

A
atbild:
26. martā, 2021
Laura Studente
LV portālam

Lai nepieļautu vides piesārņojumu un pārmērīgu trokšņošanu, līdz ar normatīvo regulējumu ir noteikts konkrēts trokšņa līmenis decibelos, kura pārkāpums ir sodāms. Tas atrodams Ministru kabineta noteikumu Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība” 4. pielikumā.

Dzīvojamās telpās un guļamtelpās jābūt šādam trokšņu līmenim:

  • dienā no plkst. 7.00 līdz 19.00 – līdz 35 dB(A);
  • vakarā no plkst. 19.00 līdz 23.00 – līdz 35 dB(A);
  • naktī no plkst. 23.00 līdz 7.00 – līdz 30 dB(A).

Sabiedrisko kārtību nodrošina attiecīgā pašvaldība. Ja troksnis ir pārāk liels, neatkarīgi no tā, vai tā ir diena vai nakts, ir jāzvana pašvaldības policijai. Tikai jāņem vērā, ka arī policija neveic trokšņu mērījumus, bet balstās uz liecībām un pašu dzirdēto.

Lai gan policija vienmēr iesaka problēmu vispirms risināt savstarpējo sarunu ceļā, tomēr to var saukt, ja vienošanos panākt nav iespējams.

Ja trokšņa avots būs kāda kaimiņa darbība, tad policijas darbinieki noskaidros apstākļus un noteikti pieņems arī paskaidrojumus no blakus esošo dzīvokļu iemītniekiem par traucējumu. Lai trokšņotāju sauktu pie atbildības, ir nepieciešamas vairāku kaimiņu liecības un iesniegumi, kas izslēdz savstarpēju nesaskaņu risināšanu kaimiņu starpā ar policijas starpniecību. Šādos gadījumos trokšņu līmeņa mērījumus nav nepieciešams veikt, jo šāda veida troksnis parasti nav pastāvīgs, izņemot gadījumu, ja kaimiņš dzīvoklī uzstādījis kādu rūpniecisku iekārtu.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā šādi pārkāpumi nodēvēti par sīko huligānismu.

Vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā: Troksnis traucē naktsmieru. Ko darīt?.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas