E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21900
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Papildatvaļinājums – individuālā darba gada periodā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. decembrī, 2020
Gatis

Labdien! Man ir grūti izprast papildatvaļinājuma dienu skaitu, 2020. gada sākumā man bija 2 bērni, gada vidū jau 3 bērni, vecākajam bērnam 7 gadi. Strādāju divās darbavietās: viena ir valsts iestāde, otra pašvaldības iestāde.
Problēmas rada tas, kā katra iestāde interpretē par bērniem piešķiramo papildatvaļinājuma dienu skaitu. Abās iestādēs paprasīju ikgadējo atvaļinājumu un vienu papildatvaļinājuma dienu.
Novembra beigās man atnāca vēstule no valsts iestādes personāla pārvaldes par to, ka man mainījies bērnu skaits, un, atsaucoties uz Darba likuma pantiem, vai es nevēlos izņemt vēl 2 papildatvaļinājuma dienas, attiecīgi uzrakstu iesniegumu, un 2020. gada decembra beigās es šīs dienas izņemu.
Pašvaldības iestādē es iesniedzu līdzīgu iesniegumu, tur atbildēja, ka man šajā gadā vairāk nekas nepienākas.
Es saprotu, ka esmu divu dažādu interpretāciju priekšā. Ko man tālāk darīt? Cik papildatvaļinājuma dienu man pienākas šajā gadā?

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Gan valsts, gan pašvaldības iestādei ir saistošas Darba likuma normas par papildatvaļinājuma piešķiršanu bērnu vecākiem.

Būtu ievērojams, ka termiņš papildatvaļinājuma izmantošanai nav saistīts ar kalendāra gadu (01.01.2020.–31.12.2020.) vai dienu, kad darbinieks darba devējam lūdza piešķirt papildatvaļinājumu. Tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, kā arī papildatvaļinājumu rodas darbinieka individuālā darba gada sākumā, proti, tā gada, par kuru atvaļinājums piešķirams. Ja šajā laikā papildatvaļinājums netiek izmantots, tas zūd. Tādējādi būtu svarīgi zināt jūsu individuālā darba gada periodu pašvaldības iestādē, lai komentētu situāciju par atteikumu papildatvaļinājuma dienas par trīs bērniem piešķirt. Pastāv iespēja, ka brīdī, kad rakstījāt iesniegumu par neizmantotajām divām papildatvaļinājuma dienām, bija sācies jauns individuālā darba gada periods.

Jāpiebilst arī, ka vecākam ir tiesības papildatvaļinājumu par bērniem izmantot, kad viņš to vēlas, ne tikai pievienojot ikgadējam atvaļinājumam.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas