E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21851
Lasīšanai: 2 minūtes
8
8

Elektroniskais paraksts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. decembrī, 2020
A.Rubīna

Labdien! Vai tas ir korekti, ja līgumu, kas ir PDF formātā, viena puse elektroniski paraksta kā PDF dokumentu, bet otra puse – kā eDoc? Kāpēc daudzi izvēlas PDF dokumentus parakstīt kā eDoc, nevis kā e]PDF? Vai eDoc ir lielāks juridiskais spēks nekā PDF? Paldies par atbildi!

A
atbild:
07. janvārī, 2021
Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"
Sandra Dāve, lietvede, arhivāre

Normatīvajos aktos nav noteikta konkrēta prasība, ka PDF formāta dokumenti būtu jāparaksta tieši ar PDF parakstu. Gan eDoc, gan PDF ir uzticama sertifikācijas pakalpojumu sniedzēja (LVRTC) uzturēts drošais elektroniskais paraksts: vienā gadījumā parakstīts kā eDoc, otrā – kā PDF. To juridiskais spēks ir līdzvērtīgs. 

Ja līgumu, kas ir PDF formā, viena puse elektroniski paraksta kā PDF, bet otra puse šo parakstīto dokumentu paraksta kā eDoc, tas nav korekti. Ja pirmais līgumpartneris līgumu paraksta ar PDF parakstu, tad otrs līgumpartneris, kurš izvēlas parakstīt ar eDoc parakstu, tehniski var tikai pārparakstīt dokumentu.

Proti, elektroniskie paraksti tādējādi veido savstarpējo pakārtotību, nevis ir paralēli un līdzvērtīgi paraksti, kā būtu jābūt līgumā.  

Parakstot PDF formāta dokumentus ar vienu paraksta veidu (t. i., PDF), bet Word, Excel u. c. formātu dokumentus – ar citu paraksta veidu (t. i., eDoc), tiek sarežģīta elektroniskā dokumentu parakstīšana, kas var radīt gan sajukumu, gan problēmas (kā jūsu minētajā piemērā vai, piemēram, ja jāparaksta dokumentu pakotne, kurā bez PDF formāta faila ir arī citu formātu dokumenti).

Vairāku elektronisko paraksta veidu lietošana atkarībā no parakstāmā dokumenta formāta nedod nekādu pozitīvo pienesumu. Drošāk, ērtāk, vienkāršāk visām iesaistītajām pusēm ir parakstīt dokumentus ar viena veida parakstu –universālo un plaši izplatīto eDoc. 

Jāpiebilst, ka PDF paraksts, īpaši pēdējā laikā, tiek lietots reti. Iespējams, vairums ar šo paraksta veidu nav saskārušies, nezina, kā ar to var parakstīt, kā parakstu pārbaudīt, kāda ir tā drošības pakāpe u. tml., tādēļ lieto sev zināmo eDoc. 

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas