E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21825
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Vai var veikt sociālās iemaksas par laiku pirms 20 gadiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. decembrī, 2020
Ināra

Labdien! Laika posmā no 1999. g. līdz 2002. g. atrados bērna kopšanas atvaļinājumā. 1,5 gadus par mani valsts veica sociālās iemaksas. Tagad uzzināju, ka man pašai bija jāveic iemaksas par posmu no bērna pusotra gada līdz trīs gadu vecumam. Vai varu šīs iemaksas samaksāt tagad?

A
atbild:
15. decembrī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Apdrošināšanas stāžu no 1996. gada 1. janvāra veido apdrošināšanas iemaksu periodi, kuru laikā persona bijusi obligāti sociāli apdrošināmā kā darba ņēmējs, par kuru veiktas vai bija jāveic apdrošināšanas iemaksas. Apdrošināšanas stāžu apliecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā uzkrātie dati, kas pierāda apdrošināšanas iemaksu izdarīšanu.

Likums “Par valsts pensijām” noteic, ka no 1991. gada 1. janvāra līdz 1995. gada 31. decembrim stāžā tiek skaitīts laiks, kad māte audzinājusi bērnu līdz bērna 8 gadu vecuma sasniegšanai, ja persona pati ir maksājusi sociālo nodokli.

Savukārt no 1998. gada apdrošināšanas stāžu veido periods, kad valsts veic sociālās apdrošināšanas iemaksas par personu, kura kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu.

Pievienoties pensiju apdrošināšanai un veikt apdrošināšanas iemaksas var brīvprātīgi, tāpat brīvprātīgi var pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai, invaliditātes, maternitātes, slimības un vecāku apdrošināšanai.

2010. gada 12. oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr. 976 par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai noteic, ka personu kā brīvprātīgi apdrošināto personu reģistrē ar dienu, kad tā iesniedz reģistrācijas lapu jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Ar atpakaļejošu datumu (pirms reģistrēšanās) brīvprātīgi veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas nevar.

Pieprasot sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, arī pensiju, informācija par apdrošināšanas periodiem un to pierādošiem dokumentiem jānoskaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas