E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21796
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
3
3

Alternatīva sejas maskai – sejas vairogs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. decembrī, 2020
Raimonds

Labdien! Man ārsts ir noteicis kontrindikācijas masku nēsāšanai veselības stāvokļa dēļ. Man ir arī zīme/izraksts par to, ka es nedrīkstu nēsāt masku. Vai pakalpojumu sniedzējiem (veikalos, sabiedriskajā transportā u. c.) ir tiesības atteikties mani apkalpot, ja es nenēsāju masku, bet man ir līdzi ārsta izziņa par kontrindikācijām masku nēsāšanai?

A
atbild:
29. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5.44. punkts noteic, ka mutes un deguna aizsegu sabiedriskajā transportā un publiskās iekštelpās var nelietot:

  • bērni, kas nav sasnieguši 7 gadu vecumu;
  • personas ar acīmredzamiem kustību traucējumiem vai psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ personai trūkst spēju vai iemaņu mutes un deguna aizsega lietošanai.

Savukārt minētā rīkojuma 5.45. punkts paredz, ka pasākuma organizatoram, saimnieciskā pakalpojuma sniedzējam vai ēkas īpašniekam jānodrošina, ka persona, kura nelieto mutes un deguna aizsegu vai lieto to neatbilstošā veidā (neaizsedzot degunu un muti), netiek ielaista iekštelpās. Pasākuma organizators vai saimnieciskā pakalpojuma sniedzējs nesniedz pakalpojumu personai, kura neievēro epidemioloģiskās drošības prasības, tai skaitā nelieto mutes un deguna aizsegu. Minētās prasības neattiecas uz šā rīkojuma 5.44. apakšpunktā minētajām personām.

Proti, minētās norma neparedz, ka mutes un deguna aizsegu var nelietot, ja ir ārsta izziņa par kontrindikācijām maskas nēsāšanas dēļ.

Saskaņā ar Veselības ministrijas mājaslapā sniegto informāciju nav zinātniska pamatojuma, ka sejas maskas lietošana var pasliktināt veselības stāvokli cilvēkiem ar elpošanas ceļu, sirds asinsvadu vai citām hroniskām slimībām. Savukārt, ja cilvēks nevar lietot medicīnisko vai nemedicīnisko sejas masku, pastāv alternatīva izmantot arī sejas vairogu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas