E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2175
Lasīšanai: 4 minūtes

Pabeigtas būves nodošana ekspluatācijā bez būvatļaujas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2013
Aija

2007.gadā uz vecāsmammas vārda tika sākta pirts būve, projekts tika izstrādāts, un tehniskais projekts tika būvvaldē apstiprināts. Neziņas dēļ tika neizņemts pats svarīgākais papīrs -būvatļauja. Plānošanas un arhitektūras uzdevuma derīguma termiņš ir līdz 2009.gadam. Būve tagad ir pabeigta, un mēs gribējām nodot viņu ekspluatācijai, kad secinājām, ka būvatļaujas trūkst. Vecāmamma ir pagājušā gadā mirusi, un mantojums ir pārgājis tēvam. Tālākie soļi mums nav skaidri, kādā veidā mums šo būvi legalizēt/nodot ekspluatācijā. Būvvalde sūta pie advokāta, bet nepaskaidro, kādi soļi tieši ir ejami. Lūdzu palīdzību.

A
atbild:
18. aprīlī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa skaidro: ja pirts ēkas iecerei ir izsniegts plānošanas un arhitektūras uzdevums un izstrādāts būvprojekts, kuru ir akceptējusi būvvalde, tad ir svarīgi ievērot akceptētā būvprojekta derīguma termiņu. To paredz Ministru kabineta 01.04.1997. noteikumu Nr.112 „Vispārīgie būvnoteikumi”  (turpmāk – Vispārīgie būvnoteikumi) 110.punkts, ka tie ir divi gadi, taču šo termiņu var lūgt pagarināt vēl uz diviem gadiem.  Lai saņemtu būvatļauju, ir jābūt spēkā akceptētā būvprojekta derīguma termiņam.

Tā kā būvniecības derīguma termiņš ir beidzies, tas atkārtoti ir jāakceptē būvvaldē. Ekonomikas ministrijas pārstāvis uzsver, ka ir svarīgi, lai akceptētais būvprojekts atbilstu dabā esošai būvei. Ja ir izmaiņas, tad ir jāveic izmaiņas būvprojektā.

Lai saņemtu būvatļauju, būvvaldē ir jāiesniedz Vispārīgo būvnoteikumu 116.punktā norādītie dokumenti:

  1. būvatļaujas pieprasījums;
  2. akceptēts būvprojekts;
  3. zemes gabala īpašuma tiesības vai lietošanas tiesības un apbūves tiesības apliecinošs dokuments;
  4. zemes transformācijas atļauja, ja ir nepieciešama zemes transformācija;
  5. sertificēta atbildīgā būvdarbu vadītāja un sertificēta būvuzrauga, ja tāds ir pieaicināts, saistību raksts (Vispārīgo būvnoteikumu 6.pielikums). Saistību rakstu aizpilda divos eksemplāros, un viens no tiem glabājas pie saistību raksta iesniedzēja;
  6. līguma par autoruzraudzību kopija un autoruzraudzības žurnāls, ja paredzēta būvdarbu autoruzraudzība;
  7. būvdarbu žurnāls;
  8. apdrošinātāja izsniegta būvuzņēmēja vai būvētāja civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas polises kopija.

Ekonomikas ministrijas pārstāvis uzsver: jāpiezīmē, ka būvinspektors apsekos būvvietu pirms būvatļaujas izsniegšanas un sastādīs atzinumu. Ja konstatēs patvaļīgu būvniecību (šajā gadījumā – būvniecība notikusi bez būvatļaujas). Būvvaldes rīcība un pieņemtie lēmumi būs atkarīgi no tā, vai uzbūvētā būve atšķirsies no būvvaldē akceptētā būvprojekta.

Tā kā aprakstītajā gadījumā būs mainījies būvniecības ierosinātājs, tad būvvaldē būs jāiesniedz arī atbilstoši īpašumtiesību dokumenti.

Būvi nodod ekspluatācijā, atbilstoši Ministru kabineta 13.04.2004. noteikumiem Nr.299 „Noteikumi par būvju pieņemšanu ekspluatācijā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 270 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas