E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21609
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai notārs var apliecināt dokumentu, ja klāt nav personas, kas to parakstījusi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. novembrī, 2020
Laima

Labvakar! Vēršos pie jums ar šādu problēmu. Ceru, ka varēsiet man kaut kā palīdzēt. Pirms pieciem gadiem paliku stāvoklī. Tajā laikā ar bērna tēvu vairs nebijām kopā, bet turpinājām tikties un sanāca, kā sanāca. Protams, to uzzināja bērna tēva māte un priecīga par to nebija. Tad pēc pāris dienām viņa ieradās un, mani iebiedējot ar to, ka sabojās man dzīvi, lika man uzrakstīt lapu, kurā atsakos viņas dēlu ierakstīt dzimšanas apliecībā un pieprasīt no viņa uzturlīdzekļus. Protams, es šo lapu parakstīju ar visiem saviem datiem. Tālāk dzirdēju tikai to, ka viņi taisās braukt pie notāra un šo lapu apstiprināt. Vai tā vispār var? Apstiprināt kaut ko pie notāra, ja pati neesmu bijusi tur klāt? Un ko darīt šādā situācijā? Vai vispār šai lapai ir kāds juridisks spēks? Jo tagad vēlos iesniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļiem. Kā rīkoties? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
12. janvārī, 2021
Marika Mure
juriste

Zvērināta notāra pamatfunkcija ir apliecināt to, ka konkrēta rīcībspējīga un tiesībspējīga persona ir ieradusies un parakstījusi dokumentu. Līdz ar to bez pašas personas, kas paraksta dokumentu, paraksta apliecinājums nav iespējams. Pat ja šāds dokuments pastāv, to var apstrīdēt.

Prasību par uzturlīdzekļu piedziņu tiesā iespējams sniegt vienīgi tad, ja dzimšanas apliecībā ir ierakstīts bērna tēvs. Ja šāda ieraksta nav, jums būs jāceļ prasība par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu. T. i., vispirms jāpierāda tiesai, ka konkrētā persona ir bērna tēvs, lai tiesa varētu lemt jautājumu par uzturlīdzekļu piedziņu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas