E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21360
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kas var saņemt invalīdu stāvvietu izmantošanas karti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2020
Laura

Labdien! Manai vecmammai ir 1. grupas invaliditāte. Un apgrūtināta staigāšana, viņa praktiski vairs nespēj pati pārvietoties, bet ārsti ir jāapmeklē. Vai es varu nokārtot atļauju savam auto, lai drīkstētu stāvēt invalīdu stāvvietā, kas atvieglotu vecmammas nogādāšanu pie ārstiem? Kādi dokumenti ir nepieciešami? Un kur būtu jāvēršas?

A
atbild:
28. decembrī, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Invalīdu stāvvietu izmantošanas karti izsniedz Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD):

  • personām, kurām ir izsniegts Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinums par medicīniskām indikācijām vieglā automobiļa speciālajai pielāgošanai un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai;
  • personām ar 1. grupas redzes invaliditāti;
  • personām, kurām ir izsniegta VDEĀVK izziņa vai VDEĀVK atzinums par to, ka ir noteiktas indikācijas bērna invalīda (līdz 18 gadu vecumam) īpašas kopšanas nepieciešamībai.

Atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu (CSN) 246. punktam automobiļiem, kurus vada vai kuru pasažieri ir personas ar invaliditāti, kam ir kustību un gaitas traucējumi un kam VDEĀVK ekspertīzes ārstu valsts komisija izsniegusi atzinumu par medicīniskajām indikācijām vieglā automobiļa speciālai pielāgošanai un pabalsta saņemšanai transporta izdevumu kompensēšanai, vai automobiļiem, kuru pasažieri ir personas ar 1. invaliditātes grupu sakarā ar redzes traucējumiem, automobiļa salonā pie priekšējā stikla atļauts novietot invalīdu stāvvietu izmantošanas karti. Invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, pamatojoties uz VDEĀVK sniegto informāciju, izsniedz CSDD.

Tādējādi, ja jūsu vecmammai ir izsniegts VDEĀVK atzinums par medicīniskām indikācijām vieglā automobiļa speciālajai pielāgošanai un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai, viņai ir tiesības saņemt invalīdu stāvvietu izmantošanas karti, kuru jūs varat novietot savā automobilī. Proti, tā nepienākas visām personām, kam ir 1. grupas invaliditāte, izņemot personām, kurām ir 1. grupas redzes invaliditāte.

Uzrādot personu apliecinošu dokumentu (personas pasi, personas apliecību vai CSDD izsniegtu transportlīdzekļa vadītāja apliecību), invalīdu stāvvietu izmantošanas karti var saņemt:

  • persona ar invaliditāti;
  • personas ar invaliditāti rakstiski pilnvarota persona (notariāls apliecinājums pilnvarai nav obligāts);
  • personas ar invaliditāti aizbildnis, uzrādot aizbildņa apliecību vai citu dokumentu, kurš apliecina aizbildnību;
  • personas ar invaliditāti aizgādnis, uzrādot aizgādņa apliecību.

Proti, ja vecmamma rakstiski jūs pilnvaros un viņai ir VDEĀVK atzinums par medicīniskām indikācijām vieglā automobiļa speciālajai pielāgošanai un pabalsta transporta izdevumu kompensēšanai saņemšanai, invalīdu stāvvietu izmantošanas karti CSDD varat izņemt arī jūs.

Sīkāku informāciju par to, kādi dokumenti tam nepieciešami, var atrast CSDD mājaslapā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas