E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2133
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide

Attīrīšanas iekārtu smakas un ūdens kvalitāte

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. martā, 2013
Agris

Sveicināti! Gribēju lūgt padomu. Es dzīvoju vienā no mūsu Latvijas pagastiem. Pagasta ciems nav ļoti liels, bet ir vairākas daudzstāvu mājas, veikals, skola, pagasta ēka un pat bērnudārzs. Bet ir tāda problēma, ka nepilnus 500 m no šīm visām ēkām atrodas attīrīšanas iekārtas, kuras diezgan pamatīgi smako. Ziemā ir ciešami, bet vasarās pirmā stāva dzīvokļiem pat citreiz nevar atvērt logus. Cik es zinu, tad šīs attīrīšanas iekārtas ir vecas. Lūdzu Jūsu padomu, ko iedzīvotāji var darīt šajā ziņā, kur tie var griezties pēc palīdzības? Kurā dienestā var griezties šajā jautājumā, vai var viens iedzīvotājs rakstīt kaut ko vai labāk savākt parakstus? Un vēl viens jautājums. Sakarā ar to, ka šīs attīrīšanas iekārtas ir vecas, tad dzeramais ūdens ciematā arī ir ļoti slikts, dzert to nav iespējams. Ko var darīt, lai atrisinātu šo problēmu, jo visu laiku pirkt ūdeni veikalā lietošanai pārtikā arī ir padārgi.

A
atbild:
12. aprīlī, 2013
Valsts vides dienests
Raivo Vīksne, Kontroles uzraudzības daļas vecākais inspektors

Par attīrīšanas iekārtām un to smakām ieteicams iedzīvotājiem kolektīvi vērsties vietējā pašvaldībā, jo saskaņā ar likuma „Par pašvaldībām” 15.panta 1.daļu pašvaldībām ir šādas autonomas funkcijas: organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus (ūdens un kanalizācijas; siltumapgāde; sadzīves atkritumu apsaimniekošana; notekūdeņu savākšana, novadīšana un attīrīšana) neatkarīgi no tā, kā īpašumā atrodas dzīvojamais fonds.

Par smaku traucējumu vai notekūdeņu attīrīšanas iekārtu neatbilstošu darbību ar iesniegumu var vērsties Valsts vides dienesta (VVD) reģionālajā vides pārvaldē. Ja smaku traucējumu novērtēšanas rezultāti liecinās, ka ir pārsniegts smakas mērķlielums, reģionālā vides pārvalde sagatavos lēmumu par smaku traucējumu samazināšanu saskaņā ar MK noteikumu Nr.626 „Noteikumi par piesārņojošas darbības izraisīto smaku noteikšanas metodēm, kā arī kārtību, kādā ierobežo šo smaku izplatīšanos” 9.punktu.

VVD informē, ka dzeramā ūdens kvalitāti nevar ietekmēt attīrīšanas iekārtas un to vecums. Iespējams, tas varētu būt saistīts ar komunikācijām (ūdens padeves sistēmām), tāpēc vispirms ieteikums griezties vietējā pašvaldībā.

Ja Jūs neapmierina dzeramā ūdens, kas tiek piegādāts pa publisku ūdens apgādes sistēmu, kvalitāte, ar iesniegumu varat vērsties Veselības inspekcijā. Iesniegumā jānorāda iesniedzēja vārds, uzvārds, dzīvesvietas adrese un kontaktinformācija (e-pasta adrese, tālrunis). Iesniegumu inspekcijai var iesniegt personīgi, kā arī nosūtot pa pastu uz adresi - Klijānu ielā 7, Rīgā, LV-1012 - vai reģionālo kontroles nodaļu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas