E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21084
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Uzturlīdzekļu piedziņa vienkāršotā procedūrā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. septembrī, 2020
Airita

Labdien! Situācija tāda, ka meita iestājās augstskolā, pilna laika dienas studijās. Tātad pati sevi uzturēt nevar. Līdzekļus dzīvošanai (ceļam, kopmītnēm, ēšanai utt.) dodu tikai es, mamma. Līdz šim uzturlīdzekļus tēva vietā maksāja UGF. Kādas ir iespējas (un vai tam būtu nozīme) sniegt prasību tiesā pret tēvu, ja viņš skaitās bezvēsts prombūtnē jau 4 gadus (Vācijā) un ir izsludināts policijas meklēšanā, nav sazinājies ar tuviniekiem, nav zināms arī par to, vai ir dzīvs. Ir zināms tikai tas, ka pirms 4 gadiem neoficiāli strādājis Vācijā. Meitai laukos pieder dzīvoklis, kurā dzīvo vecvecāks, kas pēc savas nāves to norakstījis viņai. Kā uz to varētu skatīties tiesa? Tātad jautājums ir par to, vai ir vērts bojāt laiku, nervus un tiesas darbu, lai šādā situācijā vispār kaut ko iegūtu?

A
atbild:
29. septembrī, 2020

Ņemot vērā apstākli, ka bērna tēvs nav atzīts par mirušu, bet joprojām atrodas meklēšanā, jūsu situācijā ir vērts vērsties tiesā ar prasības pieteikumu pret bērna tēvu.

Ja vēlaties piedzīt minimālo uzturlīdzekļu summu, tad tā saskaņā ar 2013. gada 15. janvāra Ministru kabineta noteikumiem Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru ” līdz 18 gadu vecumam ir 30% no valstī noteiktās minimālās darba algas.

Civilprocesa likuma 250.19 panta otrā daļa nosaka:

“Vienkāršotās procedūras lietu tiesnesis ierosina uz rakstveida prasības pieteikuma pamata, ja galvenais parāds vai – prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu – maksājumu kopsumma prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 2500 eiro. Tiesa ierosina lietu par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā, ja pastāv Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā minētie šķēršļi, kas liedz personai saņemt uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Maksājumu kopsumma prasībās par uzturlīdzekļu piedziņu attiecināma uz katru bērnu atsevišķi.”

Tātad pastāv iespēja aizpildīt jau sagatavoto pieteikumu, ko var lejupielādēt šeit.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu valsts nodeva par prasības pieteikuma iesniegšanu jums nebūs jāmaksā.

Civilprocesa likuma 28. panta otrā daļa paredz, ka prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu prasītājs var iesniegt pēc savas deklarētās dzīvesvietas. Jūs varat norādīt pēdējo zināmo bērna tēva dzīvesvietas adresi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas