E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20951
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
7
1
7

Kā nodibināt aizgādnību personai, kura atrodas komā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. augustā, 2020
Gunta

Labdien! Vai ir kāda iespēja iegūt pilnvaru uz māti, ja viņa atrodas komā un diemžēl nav spējīga pilnvarot personīgi? Nepieciešams kārtot jautājumus ar slimnīcām, bet ārsti bez pilnvaras nevēlas sniegt konsultācijas.

A
atbild:
02. decembrī, 2020
Ilona Barkovska
juriste

Saskaņā ar Notariāta likuma 83. panta pirmo daļu zvērināts notārs pārbauda notariālā akta dalībnieku identitāti, rīcībspēju un pārstāvības tiesības.

Persona, kura atrodas komā, ir rīcībnespējīga, un pilnvarot citu personu viņa nevar.

Meita ir tiesīga vērsties tiesā ar pieteikumu par mātes rīcībspējas ierobežošanu un aizgādnības nodibināšanu veselības traucējumu dēļ. Saskaņā ar Civillikuma 357. pantu, ja personai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi, tās rīcībspēju var ierobežot, ja tas nepieciešams šīs personas interesēs un ir vienīgais veids, kā tās aizsargāt. Šādā gadījumā personai nodibināma aizgādnība.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 264.¹ pantu pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ un aizgādnības nodibināšanu var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.

Pieteikuma apmierināšanas rezultātā tiesa nosaka rīcībspējas ierobežojuma apjomu. Un saskaņā ar Civilprocesa likuma 268. panta otro daļu tiesa, nosakot rīcībspējas ierobežojuma apjomu, vadās pēc apstākļiem, par kuriem iesniegti pierādījumi. Tiesa, nosakot rīcībspējas ierobežojuma apjomu, pēc lietas dalībnieka lūguma var vērtēt rīcībspējas ierobežošanu tādās jomās kā:

1) maksājumu izdarīšana un saņemšana;

2) darījumu slēgšana;

3) rīcība ar mantu un tās pārvaldība, it īpaši nekustamā īpašuma atsavināšana, ieķīlāšana un apgrūtināšana ar lietu tiesībām;

4) komercdarbības un saimnieciskās darbības veikšana.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 268. panta ceturto daļu tiesa, izvērtējot personas spējas, nosaka, vai un kādā apjomā aizgādnis ar aizgādnībā esošo rīkojas kopā, un tikai pēc tam apjomu, kādā aizgādnis rīkosies patstāvīgi.

Tātad, ja pieteikums ar attiecīgu prasījumu, tiek apmierināts, personas bērns, ja viņš ir iecelts par šīs personas aizgādni, varēs šīs personas vietā slēgt darījumus un kārtot jautājumus, tostarp ar slimnīcām.

Ja ir jautājumi, kurus jārisina pēc iespējas ātrāk, tad līdz sprieduma taisīšanai par rīcībspējas ierobežošanu personai var nodibināt pagaidu aizgādnību. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 267.¹ panta pirmo daļu pēc lietas dalībnieku lūguma tiesa var pieņemt lēmumu, ar kuru uz laiku līdz sprieduma taisīšanai par rīcībspējas ierobežošanu nodibina attiecīgajai personai pagaidu aizgādnību saskaņā ar šā likuma 33.² nodaļas noteikumiem par pagaidu aizgādnības nodibināšanu.

Jāpiemin, ka šāds lēmums stājas spēkā nekavējoties.

Iesniedzot pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ un aizgādnības nodibināšanu, pieteikuma iesniedzējs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas, jo saskaņā ar Civilprocesa likuma 269. panta pirmo daļu tiesas izdevumi šajās lietās sedzami no valsts līdzekļiem.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas