E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20812
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Ja būvnieks atsakās novērst defektus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. augustā, 2020
Guntis

Lauku atbalsta dienestā ir uzrakstīts projekts par angāra (noliktavas) būvniecību. Ēka pabeigta, nodota ekspluatācijā. Pirms parakstīju pieņemšanas aktu, ar būvnieku vienojāmies, ka pusi no pēdējā rēķina apmaksāšu tad, kad būs novērsti defekti, brāķi un nepilnības. Būvnieks piekrita. Tagad atsakās pabeigt un novērst defektus, līdz ar to nevaru atgūt Eiropas Savienības līdzfinansējumu, jo nav pilnībā apmaksāts pēdējais rēķins. Saprotu: ja arī apmaksāšu pēdējo rēķinu, būvnieks tāpat nereaģēs, jo rēķina summa nav pietiekami liela, lai viņš izlabotu defektus. Kā rīkoties tālāk? 

A
atbild:
03. septembrī, 2020
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Toms Vilnis, zvērināts advokāts

Saskaņā ar Civillikuma 2217. panta otro daļu, ja pasūtījums paliek vai nu pavisam neizpildīts, vai vismaz nepabeigts, vai ir izpildīts slikti vai citādi nekā pasūtītājs norādījis, vai nav ticis laikā gatavs, kā arī ja apstrādāšanai doto lietu pēc darba pabeigšanas neatdod, tad uzņēmējam jāatlīdzina pasūtītājam nodarītie zaudējumi. Tātad, ja būvnieks atsakās pabeigt angāra (noliktavas) būvniecību, proti, novērst visus defektus, tad viņš būs atbildīgs par jums nodarītajiem zaudējumiem.

Vispirms būtu vēlams nosūtīt būvniekam pretenzijas vēstuli, kurā norādīti konstatētie defekti un viņa pienākums tos novērst vai atlīdzināt zaudējumus defektu nenovēršanas gadījumā. Ja būvnieks pēc minētā brīdinājuma nenovērš defektus, tad būtu ieteicams sazināties ar zvērinātu tiesu izpildītāju, lai veiktu fakta, proti, angāra (noliktavas) defektu, fiksēšanu. Fakta fiksēšana nepieciešama, lai tiesvedībā pierādītu, ka būvnieks nav pienācīgi izpildījis pasūtījumu.

Pēc fakta fiksēšanas angāra (noliktavas) defektu novēršanai varat piesaistīt citu būvnieku, rūpīgi fiksējot visas papildu izmaksas. Lai nezaudētu iespēju atgūt Eiropas Savienības līdzfinansējumu, jūs varat samaksāt atlikušo rēķina daļu, norādot būvniekam, ka rēķina apmaksa nav uzskatāma par pasūtījuma pieņemšanu un jūs uzturat savus iebildumus par angāra (noliktavas) defektiem.

Kad zaudējumu apmērs ir zināms, proti, varat aprēķināt un pierādīt, kādi papildu izdevumi radušies būvnieka dēļ, varat celt prasību tiesā pret būvnieku par zaudējumu atlīdzināšanu.

Norādu, ka atbilde uz jūsu jautājumu sniegta, nezinot visus lietas faktiskos un tiesiskos apstākļus, un iepriekš minētais ir teorētisks jūsu jautājuma risinājums. Aicinu vērsties pie jurista, kurš, iepazīstoties ar lietas apstākļiem, varētu ieteikt vispiemērotāko risinājumu jūsu situācijai.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 77 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas