E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20795
Lasīšanai: 2 minūtes

Lai atjaunotu pabalsta izmaksu, jāvēršas ar iesniegumu VSAA

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. augustā, 2020
JĀNIS

Esmu 1. grupas invalīds. Invaliditāte piešķirta līdz 2024. gadam. Varu paiet nelielus attālumus, bet pēc izslimota ērču encefalīta man ir paralizētas rokas. Bez aprūpētāja nespēju ne apģērbties, ne paēst, ne nomazgāties, ne apmeklēt tualeti, ne iziet uz ielas, ne apmeklēt medicīnas iestādi. 2017. gadā man tika piešķirts invalīda kopšanas pabalsts un pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai, bet, tā kā no 2018. gada marta līdz 2020. gada jūlijam dzīvoju sociālās aprūpes mājā, šie abi pabalsti tika atcelti. Tagad dzīvoju pats savā dzīvoklī, pats maksāju cilvēkam, kas mani aprūpē. Vai un kādā veidā var atjaunot iepriekš piešķirtos pabalstus? Vai to ir iespējams izdarīt elektroniski?

A
atbild:
20. augustā, 2020
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Dace Prenclava, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Īpašās kopšanas pabalsta izmaksu pārtrauc, ja pabalsta saņēmējs atrodas pilnā valsts apgādībā vai ir ievietots ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā (SAC) un izdevumus par personas uzturēšanos tajā pilnībā vai daļēji apmaksā valsts vai pašvaldība. Institūcijai par ievietošanu ir pienākums piecu darbdienu laikā par to paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA). To nosaka Valsts sociālo pabalstu likuma 20. panta pirmās daļas 1. punkts un piektā daļa, kā arī Ministru kabineta noteikumu Nr. 1608 “Noteikumi par pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana” 14.1 punkts.

Ja persona ar invaliditāti, kura atrodas aprūpes institūcijā, uzturēšanās izdevumus pilnā apmērā sedz pati vai to dara viņas radinieki, tad īpašās kopšanas pabalsta izmaksa nav pārtraucama.

Ja persona, kurai, atrodoties SAC, tika pārtraukta īpašās kopšanas pabalsta izmaksa, izbeidz uzturēšanos institūcijā, tad viņai, lai atjaunotu pabalsta izmaksu, ir jāvēršas ar iesniegumu VSAA nodaļā, ko var izdarīt, arī aizpildot e-iesniegumu vienotajā valsts un pašvaldību pakalpojumu portālā www.latvija.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas