E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20713
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ko nosaka jaunais Administratīvās atbildības likums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2020
Ģirts

Labdien! Vai jaunais Administratīvās atbildības likums ir nodrošinājis, lai transportlīdzekļu vadītājiem vienuviet būtu pieejama informācija par to, kur vēl, izņemot satiksmes noteikumos minēto, nedrīkst braukt vai apstāties un stāvēt, un kādi sodi par to pienākas? Piemēram, zālienos, apstādījumos, lauku, mežu teritorijās, pašvaldību noteiktajās teritorijās, jūras, ezeru un upju krastā utt.

A
atbild:
25. augustā, 2020
Linda Ņikona
LV portāls

Administratīvās atbildības likuma (AAL) mērķis ir aizsargāt pastāvošo tiesisko iekārtu, tai skaitā sabiedrības tiesiskās intereses, noteikto pārvaldes kārtību, sabiedrisko kārtību, kā arī, ievērojot personas pamattiesības, nodrošināt efektīvu administratīvā pārkāpuma procesu un panākt tiesisko attiecību taisnīgu noregulēšanu. Proti, AAL nosaka tikai šo:

  • administratīvās atbildības vispārīgos noteikumus;
  • administratīvā pārkāpuma jēdzienu;
  • administratīvo sodu veidus un to piemērošanas noteikumus;
  • kompetentās iestādes un amatpersonas;
  • administratīvā pārkāpuma procesa norisi iestādē un tiesā;
  • administratīvo sodu izpildi;
  • starptautisko sadarbību administratīvo pārkāpumu procesā.

Administratīvās atbildības sistēmu veido ne tikai AAL, bet arī normatīvie akti, kuros ir noteikti administratīvie pārkāpumi, administratīvie sodi un administratīvo pārkāpumu process (likumi, pašvaldību saistošie noteikumi, Eiropas Savienības (ES) tieši piemērojamie normatīvie akti un Latvijas Republikai saistošie starptautiskie līgumi).

Sodi par konkrētiem administratīvajiem pārkāpumiem no 2020. gada 1. jūlija pamatā ir noteikti nozares likumos, piemēram:

Tāpat kā iepriekš, informācija par to, kur nedrīkst braukt vai apstāties un stāvēt, ir atrodama CSL, Ceļu satiksmes noteikumos (CSN), pašvaldību saistošajos noteikumos un citos ceļu satiksmi reglamentējošajos normatīvajos aktos. Proti, CSL 25. panta trešā daļa paredz, ka transportlīdzekļa vadītājam jāievēro CSL, CSN un citu ceļu satiksmi reglamentējošu normatīvo aktu prasības, pārvietojoties pa ceļiem, kā arī pa citām vietām, kurās iespējama transporta kustība.

Piemēram, bez CSL un CSN Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 80 “Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” papildus paredz, ka:

  • publiskās vietās aizliegts profilaktiski apkopt mehānisko transportlīdzekli (eļļas vai citu dzinēja šķidrumu maiņa, motora mazgāšana u. tml.) un mazgāt to ārpus speciāli šim nolūkam paredzētām vietām (5. punkts);
  • publiskās vietās aizliegts uzbraukt ar mehānisko transportlīdzekli uz ledus ūdenstilpēs, izņemot gadījumus, kad nepieciešams sniegt palīdzību vai apsaimniekot ūdenstilpi, kā arī publiska pasākuma ietvaros, ja tas saskaņots ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru un pasākuma organizators uzņemas atbildību par pasākuma norises drošību (15. punkts);

Rīgas pilsētas peldvietās aizliegts iebraukt ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem un mopēdiem, izņemot peldvietas apsaimniekošanai izmantojamos specializētos transportlīdzekļus (6.1 5. punkts).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas