E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20383
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Nepilnīga radniecība brāļu un māsu starpā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2020
Vitauts Jokšs

Mums ar sievu ir kopīga meita, bet sievai no iepriekšējās laulības ir divi dēli. Kas viņiem skaitās mūsu kopīgā meita: māsa vai pusmāsa? Arī sievas bijušajam vīram (no kura ir abi dēli) ar jauno dzīvesbiedri ir piedzimusi kopīga meita. Kas viņa skaitās abiem dēliem: māsa vai pusmāsa? Kur ir atrodams likums vai informācija, kas nosaka radniecības pakāpi, kad ir viena māte 3 bērniem un kad ir 3 bērniem divas mātes?

A
atbild:
20. jūlijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Jautājumā vaicāts par tādu bērnu radniecību, kuri cēlušies no vienas mātes, bet atšķirīgiem tēviem, kā arī tādu bērnu radniecību, kuri cēlušies no viena tēva, bet atšķirīgām mātēm.

Izsmeļoši šis jautājumums ir noregulēts Civillikuma 213. pantā. Pirmajā teikumā norādīts, ka radniecība brāļu un māsu starpā ir vai nu pilnīga, vai nepilnīga. Jautājumā aprakstītajā situācijā ir nepilnīga radniecība, kā tas paskaidrots Civillikuma 213. panta otrajā teikumā, tā [radniecība] uzskatāma par pilnīgu, kad brāļi un māsas cēlušies no vieniem un tiem pašiem vecākiem, un [radniecība uzskatāma] par nepilnīgu, kad viņi cēlušies no viena tēva, bet no dažādām mātēm: vai otrādi – no vienas mātes, bet no dažādiem tēviem. Pirmajā [pilnās radniecības] gadījumā brāļus un māsas sauc par īstiem brāļiem un īstām māsām, bet otrajā [nepilnās radniecības gadījumā] brāļus un māsas sauc par pusbrāļiem un pusmāsām.

Tātad jūsu meitai abi sievas dēli ir pusbrāļi, jo kopīgs ir tikai viens no vecākiem. Sievas bijušā vīra meita no jaunās laulības ir pusmāsa sievas dēliem jo ir kopīgs tēvs, bet dažādas mātes. Savukārt jūsu sievas bijušā vīra meita no jaunās laulības nav jūsu meitas radiniece, jo viņām nav kopīgs neviens no vecākiem. Skatīt arī Civillikuma 213. panta otrajā daļā noteikto: divu laulāto bērnus, ko katrs no viņiem piedzīvojis agrākās laulībās, neskaita savā starpā par radiniekiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas