E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20182
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Kas jādara, lai no algas maksātu 23% IIN

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. maijā, 2020
Reinis

Labdien! Strādāju vienā darbavietā, taču jau otro gadu pēc kārtas, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, bija izveidojies nodokļu parāds. Neapliekamais minimums vairs netiek piemērots. Ar darba devēju esmu vienojies par neto stundas likmi. Lai nākamgad atkal nebūtu nodokļu parāda, grāmatvede ieteica izņemt nodokļu grāmatiņu. Tā arī izdarīju. Taču nākamā mēneša algas lapiņā IIN tāpat aprēķināts 20%, nevis 23%, kā tam būtu jābūt gadījumā, ja algas grāmatiņa darba devējam nav iesniegta. Vai man uzņēmuma grāmatvedei jāraksta kāds iesniegums? Ja to nedaru, bet turpinu saņemt algu ar 20% IIN (bez iesniegtas nodokļu grāmatiņas), vai nākamgad neizveidosies vēl lielāks parāds? Kā rīkoties? Paldies!

A
atbild:
22. maijā, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par elektroniskās algas nodokļa grāmatiņas iesniegšanu galvenajā ienākumu gūšanas vietā (darba devējam vai citam ienākumu izmaksātājam) atbildīga ir pati fiziskā persona. Kad algas grāmatiņā pats nodokļu maksātājs ir izdarījis atzīmes, šīs ziņas darba devējs saņem no Valsts ieņēmuma dienesta.

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 15. panta 23. daļā noteikts: pamatojoties uz maksātāja rakstveida iesniegumu ienākuma izmaksātājam vai paša nodokļu maksātāja veiktu atzīmi grāmatiņā, ienākuma izmaksātājs taksācijas gada laikā ietur nodokli saskaņā ar 23% likmi arī no ienākumiem, kuriem piemērojama nodokļa likme 20% apmērā. Ja nodokli ietur saskaņā ar 23% likmi, pamatojoties uz maksātāja veiktu atzīmi grāmatiņā, šo likmi sāk piemērot ar nākamā mēneša 1. datumu.

Savukārt šī panta 17. daļa nosaka: nodokļa likme, ja maksātājs ienākuma izmaksātājam nav iesniedzis algas nodokļa grāmatiņu, ir 23%.

Ja par šo situāciju jau esat runājis ar grāmatvedi, tad būtu loģiski vēlreiz pārjautāt, kāpēc netiek piemērota 23% likme, lai tiktu skaidrībā. Protams, kā nodokļu maksātājs varat izmantot iespēju sazināties ar Valsts ieņēmumu dienestu. Ieteicams to darīt, izmantojot EDS funkciju “Sarakste ar VID”.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas