E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20082
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa no abiem vecākiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. maijā, 2020
Vija

Man ir bārenes statuss. Esmu 22 gadus veca. Mācos vidusskolā. Saņemu 64 eiro mēnesī par to, ka mācos, un ap 50 eiro dzīvokļa izdevumiem. Šie abi maksājumi ir no valsts. Man ar to nepietiek, lai apmaksātu dzīvokli, skolu, ēdienu utt. Vai ir iespēja papildus šiem diviem maksājumiem katru mēnesi saņemt uzturlīdzekļus no abiem vecākiem? Vai ir vēl kādas citas iespējas saņemt atbalstu, lai man pietiktu naudas?

A
atbild:
19. maijā, 2020

Ņemot vērā, ka esat sasniegusi pilngadību un turpināt iegūt pamatizglītību, Jūs patstāvīgi varat iesniegt prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu no vecākiem. Uzturlīdzekļu apmērs, ko vēlaties piedzīt, tiek sadalīts starp abiem vecākiem uz pusēm. Ministru kabineta noteikumi Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” nosaka minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Civilprocesa likuma 35. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka uzturlīdzekļu piedziņas prasībās prasības summas ir maksājumu kopsumma par vienu kalendāro gadu. Tas nozīmē, ka Jums ir nepieciešams norādīt uzturlīdzekļu apmēru nevis par 1 mēnesi, bet gan par 12 mēnešiem.

Iesniedzot prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, Jūs saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmo daļu 3. punktu esat atbrīvota no valsts nodevas samaksas.

Turklāt, ja maksājumu kopsumma par vienu kalendāro gadu nepārsniedz 2500 EUR, saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 panta otro daļu prasība tiek izskatīta vienkāršotā procedūrā, rakstveida procesa veidā, ka būtiski paātrina lietas izskatīšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas