E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20058
Lasīšanai: 2 minūtes
7
7

Nodarīto zaudējumu atlīdzināšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. maijā, 2020
Juris

Labdien! Pirms mēneša notika manis vadītā auto sadursme ar velosipēdistu. Tika izsaukta policija. Velosipēdists ir atzīts par vainīgu. Manam auto nodarīti zaudējumi aptuveni 150 EUR apmērā. Ir tikai OCTA apdrošināšana. Apdrošinātāji atsakās atlīdzināt, jo velosipēdam nav OCTA. Kur man vērsties? Uzreiz tiesā? Vainīgās personas kontaktu man nav. Vai ir kādas iesniegumu formas, paraugi, kas jāaizpilda, vēršoties tiesā? Kāda ir pareizākā rīcība? Paldies!

A
atbild:
19. maijā, 2020

Saskaņā ar Civillikuma ceturtās daļas “Saistību tiesības” 1779. pantu katram ir pienākums atlīdzināt zaudējumus, ko viņš ar savu darbību vai bezdarbību nodarījis.

Tādējādi, ja zaudējumu nodarīšanā ir atzīts par vainīgu cits satiksmes dalībnieks, tad vispirms Jums būtu jāvēršas pie vainīgās personas ar prasījumu atlīdzināt zaudējumus labprātīgi (pirmstiesas brīdinājums). Ja vainīgais neatlīdzina nodarītos zaudējumus, Jums saskaņā ar Civilprocesa likuma 1. panta 1. punktu ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu pret atbildētāju (vainīgo personu). Prasība ceļama atbilstoši atbildētāja deklarētās dzīvesvietas adresei Civilprocesa likuma 26. panta 1. daļas izpratnē (tiesu piekritība).

Atbildētāja datus Jūs varat iegūt no administratīvā pārkāpuma protokla datiem (administratīvās pārkāpuma lietvedības ietvaros Administratīvā procesa likuma 61. panta izpratnē). Ja attiecīgā iestāde atsakās Jums izdot atbildētāja datus, varat vērsties Pilsonības un mirgrācijas lietu pārvaldē ar motivētu iesniegumu par atbildētāja deklarētās dzīvesvietas noskaidrošanu.

Vēršoties tiesā (ar civilprasību), prasības pieteikumā Jums jāiekļauj dati (ziņas), kuri paredzēti Civilprocesa likuma 128. pantā.

Ja Jums ir jautājumi, rekomendējam vērsties pēc juridiskas palīdzības pie jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas