E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20036
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Kā rīkoties mantiniekiem, ja aizgājējs nebija nokārtojis savas mājas īpašumtiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. maijā, 2020
Laura

Labdien! Ir miris mans vectēvs, kas dzīvoja mājā, kurā bija dzimis un uzaudzis. Līdz savas nāves dienai viņš nebija nokārtojis mājas dokumentus, un faktiski māja vēl arvien bija uz viņa vecāku vārda, kuri jau sen miruši. Dzīva ir viņa māsa, kura, kā noprotu, tagad ir šīs mājas faktiskā īpašniece. Manam vectēvam ir vēl trīs dēli, kuri uzskata, ka viss, kas saistīts ar šo īpašumu, pienākas tikai viņiem. Problēma ir tajā, ka nav nekādu dokumentu par šo īpašumu. Kur vērsties, lai dabūtu dokumentus? Un vai es varu pieprasīt daļu īpašuma savā mirušā tēva vietā?

A
atbild:
15. maijā, 2020
Olga Lauva
juriste

Šajā gadījumā būtu lietderīgi noskaidrot pie notāra, vai kāds no radiniekiem ir pieņēmis mantojumu un vai mantojuma masā ietilpa arī nekustamais īpašums. Varbūt īpašnieks šobrīd jau ir nostiprinājis savas īpašuma tiesības zemesgrāmatā. Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā ir pieejama informācija par visiem zemesgrāmatā ierakstītajiem īpašumiem valstī.

Ja nekustamais īpašums nav nostiprināts zemesgrāmatā, dokumentus un informāciju par īpašumu var iegūt, arī sazinoties ar Latvijas Valsts vēstures arhīvu (Slokas ielā 16, Rīgā).

Saskaņā ar Civillikuma 404.pantu gan bērni, gan mazbērni ir pirmās šķiras mantinieki. Vispirms manto bērni, bet, ja bērnu nav, tad – mazbērni.

Atbilstoši Civillikuma 405. pantam zemākas šķiras mantinieks nemanto, ja savu gribu mantot izteicis kāds augstākas šķiras mantinieks.

Tomēr jautājumā par mantošanu un pieteikšanās kārtību aicinu Jūs vērsties pie attiecīgā notāra, jo, piemēram, piekritību, kārtojot mantojuma lietu un izvēloties notāru, nosaka Notariāta likums. Ja mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija Rīga, tad var iet pie jebkura Rīgas notāra, ja tā ir bijusi Kurzemē, Latgalē vai Zemgalē, tad jāvēršas pie notāriem, kas praktizē konkrētās apgabaltiesas teritorijā. Ja mantojuma atstājēja deklarētā dzīvesvieta nav zināma, tad otrs kritērijs ir mantas atrašanās vieta. Ja, piemēram, nekustamais īpašums ir Dobelē, jāiet pie kāda no Zemgales apgabaltiesas notāriem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas