E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20000
Lasīšanai: 2 minūtes
9
9

Lauksaimniecības zemes iegāde

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. maijā, 2020
Ieva

Labdien! Vēlos noskaidrot, kā pareizi rīkoties, pirmo reizi iegādājoties 1 ha lauksaimniecības zemes izsolē. Izsoles noteikumos ir rakstīts, ka par izsoles dalībnieku var kļūt fiziskas personas, kuras atbilst likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” 28. un 28.1 pantā izvirzītajām prasībām darījuma subjektam, noteiktajā termiņā iesniegušas pieteikumu uz šo izsoli un izpildījušas visus izsoles priekšnoteikumus. Vai tas nozīmē, ka man pirms iegādes ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā lauksaimnieciskās darbības veicējam un šajā gadījumā nav saistošs 30.3 panta izņēmums, kas attiecināms uz lauksaimnieciskās zemes iegādi fiziskām personām līdz 10 ha?

A
atbild:
08. janvārī, 2021

Likuma “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” (turpmāk – likums) 28.1 pantā pirmajā daļā ir noteikti nosacījumi, kas jāievēro fiziskai personai, lai tā īpašumā varētu iegūt lauksaimniecībā izmantojamo zemi (turpmāk – lauksaimniecības zeme). Viens no nosacījumiem – fiziskai personai ir jābūt reģistrētai kā saimnieciskās darbības veicējai.

Savukārt šī likuma 30.3 pantā minēti gadījumi, uz kuriem neattiecas 28.1 panta nosacījumi, proti, tie neattiecas arī uz lauksaimniecības zemes ieguvējiem, kuru īpašumā vai tiesiskajā valdījumā pirms un pēc darījuma esošā lauksaimniecības zeme kopā nepārsniedz desmit hektāru.

Tātad, ja fiziskas personas īpašumā esošā lauksaimniecības zemes gan darījuma noslēgšanas brīdī, gan pēc darījuma nepārsniedz desmit hektāru platību, šai personai nav jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējai.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas