E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19823
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai piešķir apgādnieka zaudējuma pensiju, ja tiek saņemta invaliditātes pensija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2020
Vilnis Bardanovskis

Mans tēvs (pensionārs) bija apgādnieks savam dēlam, 2. grupas invalīdam kopš bērnības, un saņēma nodokļa atvieglojumus. Arī dēls saņem 2. grupas invaliditātes pensiju. Tēvs šogad nomira. Vai dēlam invalīdam pienākas apgādnieka zaudējuma pensija? Esmu brālis minētajam 2. grupas invalīdam. Kādas ir manas tiesības uz nodokļa atvieglojumiem vai cita veida statusa iegūšanu, lai saņemtu pabalstu par brāļa invalīda aprūpēšanu? Esmu vienīgais tuvais radinieks.

A
atbild:
30. aprīlī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ausma Ziemele , Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Par situāciju ar apgādnieka zaudējuma pensiju skaidrojumu sniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Ausma Ziemele.

Saskaņā ar tiesību normām mirušās personas bērnam neatkarīgi no vecuma ir tiesības uz apgādnieka zaudējuma pensiju, ja viņš ir kļuvis par invalīdu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Vienlaikus viņam nav tiesību uz citu valsts pensiju, arī arī uz invaliditātes pensiju. Ja pensija jau ir piešķirta, tad jāizvēlas, vai saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju vai invaliditātes pensiju. Piešķir apmēra ziņā lielāko valsts pensiju.

Lai varētu saņemt apmēra ziņā lielāko valsts pensiju, personai ar iesniegumu jāvēršas jebkurā VSAA nodaļā.

VSAA speciāliste vienlaikus iesaka jautājumus par maksājumiem individuālajā situācijā konkrētāk noskaidrot tuvākajā VSAA nodaļā. Ar nodaļām var sazināties telefoniski vai e-pastā, norādot konkrētas personas datus, lai varētu izvērtēt situāciju.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu ir iespējams saņemt par nestrādājošām apgādībā esošām personām ar invaliditāti, ja nav piešķirta pensija. Tas noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 13. pantā.

Tiesības uz nodokļa atvieglojumu ir arī par nodokļu maksātāja aizbildnībā vai aizgādnībā esošu personu.

Aizbildnību nodibina pār nepilngadīgajiem. Aizbildnis ir persona, kas iecelta vai apstiprināta, lai nodrošinātu bērna tiesību un interešu aizsardzību.

Aizgādnis ir persona, kura iecelta, lai nodrošinātu aizgādnībā esošās personas, promesošas vai pazudušas personas mantas un mantojuma tiesību un interešu aizsardzību. Aizgādnību nodibina pār personām ar garīgiem vai citiem veselības traucējumiem, kuru rīcībspēju ierobežojusi tiesa; pār personām ar garīgiem vai citiem veselības traucējumiem steidzamos gadījumos bez rīcībspējas ierobežošanas u. c. gadījumos.

To, kāds materiālais atbalsts iespējams tuvinieka aprūpētājam un kādi dokumenti nepieciešami, jāuzzina savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas