E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19583
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vienošanās ir jāpilda, lai neizveidotos uzturlīdzekļu parāds

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. martā, 2020
Ainis

Labdien! Ar bijušo sievu pie notāres vienojāmies, ka maksāju viņai katru mēnesi 95 eiro. Norunājām, ka pārskaitījumu veikšu ar “Western Union”, jo viņa dzīvo Vācijā. Pēdējos divos mēnešos viņa prasīja, lai skaitu naudu uz viņas tēva kontu. Viņa rakstiski apstiprināja, ka piekrīt šiem diviem pārskaitījumiem. Ir visi dokumenti no “Western Union” par pārskaitījumiem un pēdējo divu maksājumu apliecinājums. Bet tagad viņa man liedz kontaktēties ar bērnu un grib mani sūdzēt Vācijas tiesā, lai piedzītu alimentus. Viņa saka, lai turpmāk nesūtu uzturlīdzekļus. Es atbildēju, ka turpināšu pārskaitīt naudu uz viņas kontu. Tāpat esmu sūtījis naudu bērnam uz dzimšanas dienu, kā arī citām vajadzībām. Ja viņa iesūdzēs mani tiesā Vācijā, kaut gan es visu laiku esmu maksājis naudu, ko man darīt?

A
atbild:
11. maijā, 2020
Edīte Brikmane
LV portāls

Kamēr vienošanās ir spēkā un nav noslēgta jauna, ar ko iepriekšējā zaudē spēku, uzturlīdzekļi jāturpina maksāt, pretējā gadījumā izveidosies uzturlīdzekļu parāds. Noteikti jāsaglabā apliecinājumi, lai vajadzības gadījumā varētu pierādīt, ka vienošanās nosacījumi ir godprātīgi pildīti. Maksājumus vēlams veikt uz bērna mātes kontu bankā, precīzi norādot maksājuma mērķi.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, jābūt sasniedzamam savas deklarētās dzīvesvietas adresē, uz kuru tiek sūtītas oficiālās vēstules.

Ja uzturlīdzekļu piedziņa tiek uzsākta starp divām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tā notiek saskaņā ar Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra regulu (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā (Uzturlīdzekļu regula). Minētā regula atvieglo jau esoša tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu izpildi vai jauna tiesas nolēmuma par uzturlīdzekļu piedziņu pieņemšanu citā ES dalībvalstī, ja prasītājs un atbildētājs dzīvo dažādās ES valstīs.

Uzturlīdzekļu regula noteic, ka katrā dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz pārrobežu uzturlīdzekļu pieteikumu sagatavošanā un pārsūtīšanā starp ES dalībvalstīm. Latvijā regulas noteiktos centrālās iestādes pienākumus veic Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Katrā ziņā lietai piedziņas uzsākšanas vai nolēmuma izpildes procesā būtu jānonāk Latvijas kompetentajā iestādē, tātad UGF administrācijā, kas attiecīgi ar Jums sazināsies, lūgs sniegt paskaidrojumus un sniegs palīdzību konkrētās lietas risināšanā. Ja Jums ir pamats domāt, ka Vācijā šāda lieta ir uzsākta, bet neesat par to līdz šim oficiāli informēts, arī tad varat vērsties UGF administrācijā, kas saziņā ar kolēģiem Vācijā var šo informāciju pārbaudīt.

Strīds par saskarsmes tiesībām jārisina atsevišķi. Proti, vecāku strīds par saskarsmes tiesību izmantošanas kārtību nedrīkst ietekmēt bērna tiesības saņemt uzturlīdzekļus no vecāka. Ja ir aizskartas Jūsu un bērna tiesības uz saskarsmi, strīds jārisina tiesā pēc bērna dzīvesvietas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas