E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19578
Lasīšanai: 2 minūtes

Štatu samazināšana nav uzņēmuma likvidācija

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2020
Vitālijs

Kas ir darba devēja likvidācija? Esmu topošā māmiņa. Pašlaik esmu bezdarbniece NVA uzskaitē un saņemu bezdarbnieka pabalstu. Uzzināju, ka var saņemt maternitātes pabalstu, ja darba attiecības ir beigušās sakarā ar darba devēja likvidāciju, ja grūtniecības atvaļinājums sācies ne vēlāk kā 210 dienu laikā pēc atlaišanas no darba. Grūtniecības atvaļinājums man ir sācies 08.2019. Es strādāju A/S “Dzintars” no 05.12.2016. līdz 31.05.2019. un tiku atlaista sakarā ar štatu samazināšanu. 12.11.2019. A/S “Dzintars” tika pasludināts par maksātnespējīgu. Vai es varu pretendēt uz maternitātes pabalstu?

A
atbild:
24. martā, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Anita Jakseboga, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Atlaišana no darba sakarā ar štatu samazināšanu nav tas pats, kas atlaišana no darba (darba tiesisko attiecību pārtraukšana) sakarā ar uzņēmuma likvidāciju. Uzņēmuma likvidācija maksātnespējas gadījumā, ko veic maksātnespējas administrators, ir saistīta ar pilnīgu uzņēmuma darbības pārtraukšanu un uzņēmuma aktīvu izpārdošanu, lai iespējamā apmērā segtu uzņēmuma saistības.

Topošajai māmiņai, kurai darba tiesiskās attiecības ir pārtrauktas sakarā ar štatu samazināšanu, nesaglabājas tiesības uz maternitātes pabalstu 210 dienu laikā.

Tā kā no jautājuma teksta nav skaidri saprotams, kad Jums sākas grūtniecības atvaļinājums, tad iesakām Jums pašai vērsties ar jautājumu VSAA kontaktu centrā (konsultacijas@vsaa.gov.lv), norādot precīzu informāciju par savu situāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas