E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19173
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Darba ņēmējs paralēli algas darbam var nodarboties ar savu biznesu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2020
Darina

Labdien! Pašlaik strādāju pilnvērtīgā SIA kā darbinieks, maksāju visus nodokļus. Paralēli gribu dibināt IK. Vai drīkstu vienlaikus strādāt SIA un kā pašnodarbinātā persona? Kādus nodokļus man vajadzēs maksāt?

A
atbild:
06. februārī, 2020
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja strādā algotu darbu, paralēli var reģistrēt saimniecisko darbību un maksāt pašnodarbinātā nodokļus. Saimnieciskās darbības veicējam jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā. Informācija par to, kas jādara un kādi nodokļi jāmaksā, atrodama VID materiālos saimnieciskās darbības veicējiem.

Ja kā individuālais komersants (IK) izvēlēsieties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības, jāmaksā IIN atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) kā pašnodarbinātai personai saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Saimnieciskās darbības veicējs ar nodokli apliekamo ienākumu aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību, nākamajā gadā no 1. marta iesniedz gada ienākumu deklarāciju un samaksā IIN.

Pašnodarbinātajiem, kuru ienākums mēnesī nesasniedz valstī noteiktās minimālās algas apmēru (šogad 430 eiro), no ienākumiem jāveic VSAOI 5% apmērā pensiju apdrošināšanai.

Ja ienākums mēnesī sasniedz un pārsniedz minimālās algas apmēru, no brīvi izraudzīta objekta, kas nav mazāks par minimālās algas apmēru, jāveic VSAOI vispārējā apmērā (32,15%).

No starpības starp reālajiem ienākumiem un brīvi izraudzītā iemaksu objekta arī jāveic VSAOI 5% apmērā (pensiju apdrošināšanai).

Ja pašnodarbinātā ienākums visa kalendāra gada laikā nesasniedz 50 eiro, tad VSAOI 5% apmērā var neveikt.

Iemaksas deklarē reizi ceturksnī.

Vēl jāzina, ka Darba likumā ir noteikumi blakus darbam, proti, darbinieka tiesības veikt blakus darbu var ierobežot darba devējs, ciktāl tas attaisnojams ar darba devēja pamatotām un aizsargājamām interesēm, it īpaši, ja šāds blakusdarbs negatīvi ietekmē vai var ietekmēt pienācīgu darbinieka saistību izpildi.

Darba devējs var noteikt ierobežojumus veikt blakus darbu, taču šiem ierobežojumiem ir jābūt paredzētiem darba līgumā vai koplīgumā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas